Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

«Чистий мозок» — дайджест спростувань медичних міфів №7

3 листопада 2021
2392

МОЗ спільно з освітньою платформою @StopFake продовжують інформаційний проєкт «Чистий мозок». Представляємо Вам нову підбірку спростувань.

 

МІФ №1: Мета вакцинації – викликати колективний СНІД

У соцмережах поширюється чергова конспірологічна теорія про те, що істинною метою вакцинації є намір урядів «викликати колективний СНІД». «Держава знайшла ефективний спосіб позбутися зайвих людей і різко скоротити видатки пенсійного фонду», – заявляють автори конспірології.

ФАКТ: Вакцинація, зокрема й проти COVID-19, не викликає СНІДу. У складі вакцин проти коронавірусу не міститься вірусу імунодефіциту людини. ВІЛ поширюється при передачі біологічних рідин, що містять вірус імунодефіциту, від однієї людини іншій.

Більше інформації тут: https://bit.ly/3jTDWGY

 

МІФ №2: Народна медицина здатна вилікувати туберкульоз

В інформаційному просторі поширюються різні твердження з царини «народної медицини». Дезінформатори переконують, що народні способи допоможуть вилікувати туберкульоз, «подолати» його симптоми. До таких методів приписують і воду натщесерце, і мед, і виноград, і калину, і барсучий жир, і горіхи кешью, і навіть личинки воскової молі, а також багато інших продуктів.

ФАКТ: Туберкульоз – інфекційне захворювання, що вражає переважно легені. Бактерії, що викликають туберкульоз, передаються від людини до людини за допомогою крихітних крапель, які викидаються у повітря переважно при кашлі та чханні.

Мікобактерія має міцну структуру, тому щоб її остаточно зруйнувати, потрібна постійна дія сильнодіючих антибіотиків. Вплинути на мікобактерію туберкульозу іншими способами, зокрема, народними, неможливо. Це захворювання лікується лише медикаментозно, а схему препаратів, як і тривалість лікування визначає тільки лікар.

Більше інформації тут: https://bit.ly/3GLEatR

 

МІФ №3: Очільник ВООЗ заявив про нездатність вакцин зупинити пандемію коронавірусу

Низка сайтів розповсюдили новину з фейковим заголовком про те, що очільник Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) нібито заявив, що вакцини не здатні зупинити пандемію COVID-19. Однак його цитата була вирвана з контексту і спотворює те, про що говорив доктор Гебреєсус на прес-конференції ВООЗ 28 жовтня.

ФАКТ: ​​Генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус не робив подібних заяв. Цитата в заголовку подана без контексту.

Більше про цей міф тут: https://bit.ly/3jSgSID

 

МІФ №4: Вакцинація проти COVID-19 викликає хворобу Паркінсона

Чимало користувачів у соцмережах поширюють чергову дезінформацію, що серед побічних ефектів від вакцинації проти коронавірусу дедалі частіше вказується хвороба Паркінсона і, відповідно, масову вакцинацію варто призупинити.

​​ФАКТ: Вакцини проти COVID-19 не здатні викликати нейродегенеративні захворювання, як це стверджує автор цитованої статті Джон Барт Классен. У своїх «роботах» він робить маніпулятивні безпідставні висновки та виступає проти вакцинації загалом. До того ж, його роботи опубліковані на сайтах, які входять до «списку Джеффрі Білла» (список сумнівних видавців, які часто за гроші публікують нерецензовані статті).

Більше у спростуванні: https://bit.ly/3EzUbAZ

 

МІФ №5: В Україні примусово робитимуть щеплення від COVID-19 дітям у дитбудинках

Поширюється ролик  про нібито новий указ, згідно з яким дітей у дитячих будинках від Covid-19 будуть вакцинувати примусово.

ФАКТ: У коментарі для StopFake в Міністерстві охорони здоров’я України запевнили, що ця інформація не відповідає дійсності. Робити щеплення від COVID-19 дітям віком від 12 років можна лише за наявності всіх обов’язкових щеплень, і у пріоритеті – тим, у кого високий ризик важкого перебігу та розвитку ускладнень після COVID-19 через супутні хвороби. Також обов’язковою є згода батьків чи опікунів.

Більше у спростуванні: https://bit.ly/2ZO4AtE