Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Чехія готова приймати на лікування більше постраждалих унаслідок війни українців

31 жовтня 2022
1898

Керівництво Міністерства охорони здоров’я на чолі із міністром Віктором Ляшком провело зустріч із колегами з Чехії — міністром Властімілом Валеком та його заступником Якубом Дворжачеком.

Основними темами для обговорення подальшої співпраці стали евакуація постраждалих унаслідок війни на лікування, інтеграція України в європейський медичний простір, розвиток компетенцій українських лікарів та післядипломна освіта.

«Наша мета — щоби якомога більше українців отримали кваліфіковану допомогу та якомога швидше відновились, отримали протези, пройшли реабілітацію. Як Міністерство ми прагнемо відправити на лікування за кордон у межах програми медичної евакуації Європейської Комісії та напряму, завдяки співпраці безпосередньо з урядами Європейських країн», — наголосив Віктор Ляшко.

Зі свого боку, Властіміл Валек зазначив, що Чехія має можливість приймати на лікування більше постраждалих. Йдеться, зокрема, і про забезпечення протезування. Сторони домовилися, що представники Міністерств погодять технічні деталі поглиблення співпраці.

Окрім того, найближчими роками Україна має інтегруватися в європейський медичний простір. Тому держава вже робить кроки до наближення українського законодавства та практик до принципів acquis ЄС, зокрема у сфері інфекційних хвороб, служб крові, трансплантації тканин і клітин, впливу тютюну, а також захисту даних для лікарських засобів.

Зокрема, цього року Україна вже приєдналася до програми EU4HEALTH, що дозволить розвивати співробітництво у сфері охорони здоров’я та суттєво підвищить рівень безпеки громадського здоров’я.

Нагадаємо, з початком війни Уряд Чехії встановив регулярний гуманітарний міст із передавання медичного обладнання та надання притулку для громадян України, постраждалих унаслідок війни.