Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Центри медицини катастроф отримають понад 50 генераторів від ЮНІСЕФ

23 лютого 2023
520

Центри екстреної медичної допомоги та медицини катастроф отримають генератори для безперебійної роботи під час аварійних відключень електроенергії. Щоб діти та батьки змогли отримувати екстрену медичну допомогу незалежно від наявності електропостачання, у лютому Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) надав 55 електрогенераторів для цих закладів. Найближчими тижнями вони будуть доставлені до центрів «екстренки». 

«Події останніх місяців відверто демонструють терористичні наміри росії – максимально зруйнувати енергетичну систему України та залишити знеструмленою критичну інфраструктуру. Тому майже з першого дня війни ми разом із міжнародними партнерами працюємо над тим, щоб наші заклади були забезпечені автономними джерелами живлення. Для “екстренки” кожен такий генератор – це можливість продовжувати надавати екстрену медичну допомогу, кожному хто її потребує, за будь-яких умов», – розповіла Марія Карчевич, заступниця міністра охорони здоровʼя з питань цифрового розвитку. 

Більшість генераторів забезпечуватимуть безперебійну роботу центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф на прифронтових територіях Запорізької, Дніпропетровської, Чернігівської областей. Ще частину буде доставлено до закладів Черкаської, Кіровоградської та Львівської областей.

«Ми маємо бути впевнені, що діти попри все гарантовано отримають доступ до критично важливих медичних послуг. Під час бойових дій машини швидкої допомоги отримують ще більше термінових викликів. Ми не можемо залишити дітей без вчасної медичної допомоги через відключення електроенергії. Генератори зберігають час і життя, дозволяючи швидко відправляти бригаду медиків на терміновий виклик. Наша мета – постачати всі необхідні ресурси, щоб забезпечити дітям доступ до необхідної медичної допомоги», – каже заступник представника ЮНІСЕФ в Україні Дуґлас Хаґеман.

Цього року ЮНІСЕФ надасть медичним закладам близько 300 генераторів завдяки ініціативам Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, ЄС, Республіки Корея, Іспанії, Великобританії та Бюро гуманітарної допомоги USAID.

Наразі Міністерство охорони здоровʼя спільно з міжнародними партнерами докладає максимум зусиль, аби покрити більшість медзакладів, в тому числі й центрів медицини катастроф, автономними джерелами електроенергії на випадок надзвичайних ситуацій.

Для роботи в екстрених умовах в українських медзакладах вже працює понад 4 000 генераторів різної потужності, які дозволяють закрити мінімальну потребу в електроенергії. Для їх безперебійної роботи, кожен медзаклад має резерв пального мінімум на 5 днів. 

Окрім генераторів, значна частина закладів також забезпечені станціями супутникового інтернету Starink. Наразі в системі охорони здоров’я встановлено понад тисячу станцій Starink, які дозволяють їм навіть в критичних ситуаціях залишатися на звʼязку.