Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Центр трансплант-координації та центри трансплантації можуть використовувати спеціальні звукові та світлові сигнальні пристрої синього кольору

1 лютого 2023
374

Вчора на засіданні уряд прийняв постанову КМУ №83 «Про внесення зміни до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 22 березня 2017 р. № 176», положення якої передбачають можливість для ДУ «Український центр трансплант-координації» та центрів трансплантації використовувати спеціальні звукові та світлові сигнальні пристрої синього кольору під час надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації анатомічних матеріалів людини. 

«Уряд долучив центри трансплантації до установ, що мають право використовувати спеціальні сигнальні пристрої. Це дасть змогу оптимізувати час перевезення вилучених анатомічних матеріалів, що призначені для трансплантації, а також забезпечити їх життєздатність. Таким чином ми зробимо крок до покращення доступу дуже сенситивної категорії  пацієнтів, які іноді роками чекають на пересадку органів, до необхідної їм медичної допомоги», — зазначив Віктор Ляшко, міністр охорони здоров‘я України. 

Прийняті зміни, серед іншого, матимуть позитивний вплив в контексті забезпечення безпеки дорожнього руху та безпечних умов перевезення вилучених анатомічних матеріалів, призначених для трансплантації.


Нагадаємо, у 2022 році українські лікарі провели на 20 % більше органних трансплантацій, ніж у довоєнному 2021 році.