Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Безперервний професійний розвиток медиків: понад 3 500 освітніх заходів у 2022 році

24 січня 2023
560

Більше ніж 3 500 заходів з безперервного професійного розвитку (БПР) лікарів були зареєстровані уповноваженою МОЗ організацією та проведені у 2022 році в Україні. Це заходи, що відповідають вимогам держави до заходів БПР, та базуються на принципах доказової медицини. Такі заходи проводяться для медичних професіоналів провайдерами БПР, що відповідають вимогам, визначеним постановою КМУ  № 725 від 14.07.2021р.

Навчаючись на таких заходах, медичні працівники підтримують відповідний рівень своєї фаховості, розвивають нові навички і компетенції та отримують знання, що допомагають їм надавати якісні медичні послуги населенню. Реформування системи БПР працівників сфери охорони здоровʼя здійснюється в Україні з 2019 року.

Постанова КМУ №725 від 14.07.2021р:

  •  запроваджує ключові засади БПР та порядок проходження навчання в рамках БПР,
  • перераховує перелік заходів неформальної освіти, що можуть визначатись як БПР,
  • закладає правила гри на ринку надання освітніх послуг для провайдерів БПР.

У поточному році МОЗ продовжує працювати над нормативними документами, що розвиватимуть та врегульовуватимуть інші питання системи БПР.

Подібні системи уже давно функціонують у США, ЄС і Великій Британії та багатьох інших країнах світу для того, щоби гарантувати якісні освітні послуги медичним працівникам.

«У 2023 році ми продовжимо розвивати систему БПР. Разом із тим напрацьовуємо власний досвід та впроваджуємо найкращі практики і новації. З цього року сучасні вимоги до безперервного професійного розвитку будуть застосовуватись не тільки до лікарів, але й до медсестер, фармацевтів, працівників з вищою немедичною освітою, які працюють у сфері охорони здоров’я. Ми також плануємо промоцію такого дієвого формату заходів обміну досвідом, як “групи рівних”. Це можливість систематичного навчання та обміну досвідом у групі з колегами на базі одного медичного закладу. Також буде посилена роль працівників сфери охорони здоров’я у моніторингу якості заходів БПР», – зазначила заступниця міністра охорони здоров’я Ірина Микичак.

Система безперервного професійного розвитку побудована та функціонує у різних країнах за різними принципами та підходами. Але спільним для всіх є те, що послуги з БПР обов’язково перевіряються та реєструються уповноваженою агенцією чи організацією. Як і в Україні, так і в країнах ЄС, США та Великій Британії на заходах забороняються будь-які рекламні активності від фармацевтичних чи інших компаній. Крім цього, в інших країнах якість заходів перевіряється незалежними експертами, що сприяє зростанню якості контенту та доброчесному наданню освітніх послуг провайдерами. Подібну практику в Україні МОЗ буде розвивати та впроваджувати шляхом залучення професійних асоціацій.

Медичні працівники можуть переглянути перелік зареєстрованих державою заходів БПР та обрати той, що найбільше відповідає їх запиту в навчанні на сайті ДНП «Центру тестування МОЗ України»: https://www.testcentr.org.ua/uk/component/sppagebuilder/?view=page&id=357