Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Антифейк МОЗ України щодо заяв Бориса Тодурова

13 червня 2019
5288

Борис Тодуров навмисно розповсюджує суспільно небезпечну брехню про стенти і безоплатну допомогу при гострому інфаркті. Адже кардіохірург не може не знати, наприклад, що всі стенти, які рекомендовані для клінічного використання, є металевими, а “нарізання ЕКГ” — це прямий шлях до корупції. Спростовуємо фейки і закликаємо всіх лікарів не ризикувати життями пацієнтів лише для того, щоб підірвати довіру до державних інституцій та гарантованої державою медичної допомоги.

 

Фейк: “Це велике лукавство, коли міністерство говорить про стенти, якими нібито забезпечили всіх пацієнтів з гострим інфарктом”.

Факт: З 2018 року Україна повністю забезпечує потребу у стент-системах для екстреної допомоги пацієнтам із елевацією сегменту ST (тих пацієнтів із інфарктом міокарда, хто потребує негайної допомоги). Тобто кожен українець з гострим інфарктом міокарда у критичній ситуації одержує безоплатно стент і всі необхідні для стентування витратні матеріали.

Завдяки ефективним державним закупівлям та з розвитком мережі реперфузійних центрів показник летальності внаслідок інфаркту в реперфузійних центрах є втричі нижчим, ніж середній показник в цілому по Україні  (4,7% проти 12,3% відповідно). https://bit.ly/2UAKten

 

Фейк: “У 2018 році ми отримали стенти за 2016 та 2017 роки. (...) Два роки стентів не було, а потім раптово їх надійшло тисячу”.

Факт: Наприкінці 2016 року до закупівлі стентів уперше було залучено професійну міжнародну організацію Crown Agents. У результаті ефективних закупівель кількість придбаних стентів зросла більше ніж вдвічі. Доставки стентів, придбаних за кошти 2016 року, відбувались з 2017 року.

З 2017 року, коли запровадили програму безоплатного стентування, до 2018 року Інститут серця отримав 4075 стентів - більше ніж будь-який інший заклад в Україні. Упродовж 2017-2018 років в Інститут серця надійшло  3025 стентів на загальну суму 7,741,442.91 грн. Також у цей період були доставлені 950 стентів на загальну суму 3,060,735.00 грн, закуплені за кошти 2016 року. Крім того, всупереч вимогам наказу МОЗ №569, департамент охорони здоров’я КМДА наказом від 07.02.2018 року №129 передав в Інститут серця ще 100 стентів.

 

Фейк: “Насправді держава надала нам металеві стенти, які утримують артерію від повторного закриття на термін від трьох до шести місяців. (...) Хворий п’ятдесяти років поступає в клініку з гострим інфарктом у якого вражена тільки одна артерія. Ось саме в цю артерію держава, за допомогою підзаконного акту, дозволяє встановити бюджетний металевий стент, але лише у випадку великого трансмурального Q-іфаркту. Q-інфаркти – це лише 10% всіх інфарктів. (...) Це означає, що через три, максиму шість місяців його просвіт облітерується і доведеться робити велику складну операцію аорто-коронарного шунтування”.

Факт: Держава забезпечує безкоштовними стентами пацієнтів з гострим інфарктом міокарда з елевацієї ST, у яких від надання негайної медичної допомоги залежить життя.

Q-інфаркт - це діагноз, який може мати пацієнт з гострим інфарктом міокарда протягом 2-3 тижнів після виписування. Тобто до лікарні не потрапляють пацієнти на стентування з Q-інфарктом. І якраз своєчасне лікування дозволяє уникнути Q-інфаркта.

Повторне звуження артерії - рестеноз - може відбуватись незалежно від якості стента в період 9-12 місяців після стентування, а артерії можуть закриватися і навіть після “великого складного аорто-коронарного шунтування”. Повторне відкриття артерії може знадобитись пацієнту, якщо відбувалось звуження артерії - це біологічно природній процес, який є реакцією артерії на імплантацію будь-якого стента. Повторне звуження трапляється приблизно у 5-15% пацієнтів.

Відповідно до доказової медицини, незалежно від виду стента своєчасне стентування у пацієнта з інфарктом міокарда однаково позитивно впливає на зниження смертності від цього захворювання. Саме зниження смертності від гострого інфаркту міокарда - є основним завданням роботи реперфузійних центрів.
 

Фейк: “Кардіологи в обласних центрах хворим з Q-інфарктом записують п’ять метрів стрічки ЕКГ і нарізають дрібними шматочками для пацієнтів з нетрансмуральним інфарктом. Це робиться для того, аби використати бюджетний стент для порятунку життя хворому”.

Факт: Описана в цій цитаті ситуація є грубим порушенням і може використовуватись для корупційної схеми. Адже електрокардіографія (ЕКГ) - це єдиний доказ, який показує, що пацієнт має гострий інфаркт міокарда з елевацією ST, а заклад охорони здоров’я повинен зробити йому безоплатне стентування. Нарізати ЕКГ - це значить, що лікар може зробити ЕКГ пацієнта в сусідній палаті, який дійсно має гострий інфаркт міокарда (елевація ST), але використати це для іншого пацієнта, якому не потрібна екстрена допомога, щоб поставити йому стент, який держава закупила для рятування життів пацієнтів у критичному стані.

Держава забезпечує безкоштовними стентами пацієнтів з гострим інфарктом міокарда (елевація ST), яким життєво необхідно надати допомогу протягом 2 годин (максимум доби).  Для профілактики інших видів інфаркту українським лікарям не потрібно йти на порушення закону, а лікувати пацієнта відповідно до чинного законодавства. У багатьох областях лікування інфаркту без елевації сегмента ST ефективно забезпечує місцева влада за кошти місцевого бюджету.

 

Фейк: “І так само в усіх інститутах пропонують пацієнтам поставити «нормальний» медикаментозний стент з доплатою. (...) Або ми вам ставимо бюджетний металевий стент від МОЗ і через півроку ви прийдете для проведення великої порожнинної операції за власні гроші, або ви зараз купуєте стент з лікарським препаратом де хочете, на вибір, з представленого переліку і забуваєте за проблему на 8 років”.

Факт: Незалежно від покриття, всі стенти, які використовуються в клінічній практиці, виготовлені зі сплавів, іншими словами вони всі "металеві". МОЗ України закуповує через міжнародні організації якісні стент-систем американського та європейського виробництва.

Є 2 види стентів: з лікувальним покриття і без лікувального покриття. Лікувальне покриття - це коли стент має спеціальне полімерне покриття, де є лікарські препарати, які уповільнюють ріст клітин. Такі стенти потрібні у випадках, коли є більший ризик повторного звуження судин. Ця інформація є у лікарів і за потреби вони можуть ставити стент з лікувальним покриттям. Частка пацієнтів із підвищеним ризиком - 40%. Частка стентів із лікувальним покриттям - близько 60% (лише приблизно 40% закуплених стентів без лікувального покриття). Важливо, що на екстреному етапі лікування інфаркту міокарда основну роль відіграє своєчасне відновлення прохідності артерії, саме це знижує летальність і допомагає уникнути інвалідності. Повторні втручання, хірургічні або кардіологічні, якщо вони потрібні, проводяться пізніше, коли нема критичної загрози життю пацієнта. Життя рятують  саме ті стенти, які своєчасно і в достатній кількості наявні в клініці на екстреному етапі лікування.