Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

#Антифейк МОЗ України про стан ринку праці лікарів

31 липня 2018
6483

Останнім часом у ЗМІ розповсюджується недостовірна інформація дефіциту лікарів в Україні та несприятливої ситуації на ринку праці медпрацівників.

Правдиві факти щодо стану ринку праці медпрацівників:

1. Будь-які заяви про стрімке зростання дефіциту кадрів на ринку праці лікарів є необґрунтованими. Упродовж останніх 5 років немає різких змін у кількості вакансій лікарів в українських закладах охорони здоров’я: на кінець 2017 року вакантними залишались 22 635 штатних посад лікарів, у 2016 році – 21 837 посад, у 2015 – 21 707, у 2014 – 20 689, а у 2013 – 22 522.

2. Офіційна статистика щодо трудової міграції медпрацівників за кордон не ведеться. Також невідомо про ведення якісних і доведених підрахунків щодо виїзду лікарів за кордон недержавними організаціями чи установами. Тому будь-які заяви щодо кількості медпрацівників, що виїхали з України, не мають надійних підстав.

3. Трансформація системи охорони здоров’я, що зараз триває в Україні, докорінно змінює підхід як до оцінки потреби тих чи інших медзакладів або регіонів у медпрацівниках, так і до формування потужних стимулів для розвитку ринку праці лікарів. Так, у закладах первинної ланки вже розпочалися зміни, які забезпечать підвищення ефективності виявлення потреби в лікарях конкретної спеціалізації в конкретних населених пунктах, медзакладах. Передусім потреби пацієнтів на місцях мають визначати, скільки лікарів і яких потрібно у конкретному медзакладі. Цей процес уже розпочався у закладах первинної медичної допомоги.

4. Коли зміни відбудуться на усіх рівнях медичної допомоги, місцева влада зможе побачити та оцінити реальні потреби населення в медпрацівниках та реалізувати низку заходів для їхнього залучення. Наприклад, створити умови для запрошення лікарів у населені пункти – забезпечити їх службовим транспортом, житлом тощо. Своєю чергою, нове фінансування від Національної служби здоров'я забезпечить конкурентні умови роботи та зарплати.

Читайте також