Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

720 працівників відділень екстреної медичної допомоги пройдуть нові інтенсивні навчання

27 лютого 2024
163

У січні одразу в трьох закладах вищої медичної освіти розпочалися інтенсивні тренінги для медиків відділень екстреної (невідкладної) медичної допомоги (ЕМД). Участь у навчаннях беруть фахівці лікарень із 23 областей України та міста Києва. Наразі курс пройшли вже 455 лікарів та медпрацівників середньої ланки. Загалом навчанням охоплять 720 фахівців.

Програма реалізується у межах додаткового фінансування спільного проєкту Міністерства охорони здоров’я України та Світового банку «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». 

Мета тренінгів – покращити компетенції лікарів і інших медпрацівників щодо надання екстреної медичної допомоги. Йдеться про допомогу на основі стандартизованих програм людям різного віку у невідкладних станах і у разі травматичних пошкоджень. 

Тренінги відбуваються в очному форматі у Національному медичному університеті імені О. О. Богомольця, Буковинському державному медичному університеті й Тернопільському національному медичному університеті імені І. Я. Горбачевського. У кожній групі – по вісім учасників з усіх регіонів України. 

Навчання складаються з чотирьох модулів:

  • менеджмент критичного пацієнта та розширені реанімаційні заходи у дорослих;
  • менеджмент критичного пацієнта та розширені реанімаційні заходи у дітей;
  • менеджмент критичного постраждалого з травмою;
  • організація роботи та особливості надання допомоги у відділенні ЕМД під час надзвичайних ситуацій, у тому числі з великою кількістю постраждалих.

Повний цикл одного тренінгу триває шість днів. Це становить загалом 50 годин, із яких лише 10 – теорія, а 40 – практика в умовах, наближених до реальних. Тож навчання – це здебільшого відпрацювання на манекенах із використанням сучасної апаратури клінічних випадків, які виникають чи можуть виникнути у роботі фахівців ЕМД. При цьому акцент – на командній роботі. Оцінювання практичних навичок слухачів курсу проводять із використанням чек-листів.

 

Додатково: Міністерство охорони здоров’я України багато уваги приділяє розвитку системи екстреної медичної допомоги. Однією із важливих складових цього процесу є навчання медпрацівників. Результатом очних навчань, де основний час виділений на практику та відпрацювання симуляційних сценаріїв, стане посилення спроможності фахівців відділень ЕМД і покращення якості медичної допомоги.