Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

50 українських медиків візьмуть участь у міжнародній зустрічі сімейних лікарів 28 серпня у Львові

20 серпня 2018
7436

Саме стільки есе лікарів з планом дій для поліпшення первинної медичної допомоги отримали у МОЗ України. Розказуємо про пропозиції українських терапевтів, педіатрів та сімейних лікарів та подаємо список авторів 10 кращих есе, які одержать фінансову підтримку для участі у міжнародній зустрічі.

 

Автори найкращих есе про шляхи поліпшення первинної допомоги

За підсумками конкурсу визначено авторів 10 кращих есе на тему “Шляхи поліпшення первинної медичної допомоги. Мій план дій”. 28 серпня ці автори візьмуть участь у міжнародній зустрічі сімейних лікарів у Львові, а МОЗ України у співпраці з ВООЗ покриє їхні видатки на транспорт, проживання і харчування.

Переможці:

  1. Бараняк Іванна, сімейна лікарка з Дрогобича (Львівська область);
  2. Волошина Ірина, лікарка-терапевт із Запоріжжя;
  3. Гадецький Олександр, сімейний лікар із Харкова;
  4. Дяченко Тетяна, головний лікар Вознесенського міського центру первинної медико-санітарної допомоги (Миколаївська область);
  5. Землячик Ігор, сімейний лікар з Миколаєва;
  6. Копитько Інна, сімейна лікарка з Красногорівки (Донецька область);
  7. Мороз Ірина, лікарка-терапевт зі Стрия (Львівська область);
  8. Остапенко Ольга, директорка Центру первинної медико-санітарної допомоги  Печерського району м.Києва;
  9. Павлішевський Олександр, сімейний лікар з Червонограду (Львівська область);
  10. Романовський Ігор, педіатр з Одеси.

40 інших учасників, які подавали свої есе, також отримали запрошення на участь у відкритій сесії.

Відкрита сесія відбудеться у рамках щорічного засідання Комітету WICC - організації, яка розробляє та підтримує впровадження класифікацій у сфері сімейної медицини та загальної практики з метою поліпшення якості медичних послуг по всьому світу.

 

Шляхи поліпшення первинної медичної допомоги: про що писали лікарі

Найчастіше лікарі наголошували на потребі якісної освіти і вдосконалення навичок. Це саме ті напрямки, над якими МОЗ України уже активно працює. Зокрема, цього року вперше для вступу на медичні спеціальності абітурієнти мали подолати подолати поріг 150 балів ЗНО. Найближчим часом МОЗ України опублікує для громадського обговорення стратегію розвитку медичної освіти, у якій окреслить напрямки змін, які системно впроваджуватимуться упродовж 10 наступних років.

Лікарі у своїх есе часто говорили про необхідність запуску цифрового документообігу в електронній системі охорони здоров’я, тренінгів з комунікації з пацієнтом, а також внутрішніх комунікацій персоналу. Також актуальними є застосування і втілення міжнародних клінічних настанов, просвітницька робота серед населення щодо здорового способу життя.

Процес побудови ефективної системи охорони здоров’я в Україні розпочато. І рекомендації українських лікарів доводять, що зміни відбуваються у правильному напрямку. Ця міжнародна зустріч дозволить перейняти кращий досвід, зрозуміти, яким чином працюють дієві системи охорони здоров’я, спроектувати, якою може бути медицина в Україні за умови втілення змін.

Читайте також