Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

24 березня - День боротьби з туберкульозом

24 березня 2022
626

24 березня – День боротьби з туберкульозом. Цей діагноз щороку встановлюють щонайменше 20 тисячам українців. До початку повномасштабної війни кожен регіон України мав інноваційні методи діагностики, короткі й ефективні режими лікування. Люди з закритою формою туберкульозу могли лікуватися амбулаторно і продовжувати наповнене життя без ізоляції і стигматизації. Зараз же через обстріли, бомбардування, атаки українські пацієнти в деяких містах залишаються без доступу до обстежень і терапії, водночас окупаційні війська нищать медичну інфраструктуру.          

Проте медична система швидко підлаштовуються до нових реалій. Медичні працівники роблять усе необхідне, щоб кожен пацієнт отримував лікування постійно і міг одужати. 

Наприклад, в Україні активований принцип екстериторіальності – пацієнти з туберкульозом можуть отримати лікування в будь-якому куточку країни, в який вони евакуювалися з небезпечних регіонів, а якщо будь-хто підозрює в себе симптоми туберкульозу – може отримати консультацію в найближчому протитуберкульозному закладі. 

Тож якщо ви перебуваєте в місцях, де є безпечний доступ до медичної допомоги, скористайтеся цим. Адже вкрай важливо діагностувати туберкульоз якомога раніше. Тоді вищі шанси на успіх лікування і одужання. 

Найтиповіші прояви туберкульозу такі: 

  • кашель або покашлювання впродовж двох тижнів і більше;
  • підвищена температура тіла – від 37,2 °С;
  • різка втрата ваги;
  • зниження працездатності і загальна втомлюваність;
  • нічна пітливість;
  • виражена задишка;
  • при важких формах – кровохаркання. 

З адресами і контактами усіх профільних установ ви можете ознайомитися на сайті Центру громадського здоров’я: https://bit.ly/3sCjNKq

Крім допомогу в лікуванні туберкульозу можна отримати в низці європейських країн. Більше деталей – за посиланням: https://bit.ly/3wjMzSr. Інформація постійно оновлюється. 

Закликаємо вас не боятися діагнозу «туберкульоз» і за першої нагоди звертатися по допомогу. Ця хвороба виліковна і Україна має всі можливості (навіть зараз), щоб допомогти пацієнтам одужати!