Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

21 постраждалого українця евакуювали на спеціалізоване лікування до клінік Європи

11 серпня 2022
3222

Міністерство охорони здоров’я разом із Європейською комісією продовжують евакуювати громадян України з територій, де тривають активні бойові дії. Нині евакуйовано ще 21 українця на спеціалізоване лікування до Німеччини та Нідерландів. 

Відомо, що серед евакуйованих є пацієнти з онкологією, які потребують якнайскорішого продовження лікування. Окрім того, є люди зі складними мінно-вибуховими пораненнями з різних регіонів України. Всі вони стали жертвами російської агресії, потрапивши під ворожий обстріл. 

В Україні триває повномасштабна війна, прифронтові території продовжують зазнавати постійних обстрілів та ударів з боку рф, інфраструктура територій — житлові будинки, навчальні заклади, лікарні — пошкоджена або знищена. Через це надання медичної допомоги у східних та південних регіонах значно ускладнюється, а тому є необхідність у медичній евакуації. 

Враховуючи стан деяких пацієнтів, необхідність подальшого післяопераційного догляду за ними та/або вік, дехто з евакуйованих потребує сторонньої допомоги та підтримки, тому їх супроводжували близькі або родичі. 

Спочатку пацієнтів доставили до Львівщини, де їм була надана необхідна медична допомога, та звідти, після стабілізації їхнього стану, із залученням літака вони були евакуйовані за кордон до спеціалізованих клінік Європи для продовження лікування. 

Нагадуємо, що евакуація цивільного населення проходить через систему екстреного реагування Євросоюзу, коли різні країни ЄС оперативно шукають профільну спеціалізовану клініку для лікування і реабілітації українців. Так звані «медичні конвої» — приклад одного з ефективних напрямів порятунку пацієнтів, коли Міністерство подає запит на евакуацію та отримує пропозиції щодо готовності прийняти пацієнтів та забезпечити їм необхідне лікування від різних країн-членів Європейського Союзу та Європейської економічної зони. Далі МОЗ контактує з країною, яка приймає, та узгоджує етапи і маршрути безпечного медичного транспортування.

Працюємо. Вистоїмо. Переможемо!