Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

10 основних психологічних послуг, які можна безоплатно отримати у сімейного лікаря та педіатра

22 червня 2023
1191

МОЗ неодноразово повідомляло, що тепер базову психологічну допомогу пацієнт може отримати на первинній ланці меддопомоги (ПМД) – у сімейного лікаря, терапевта та лікаря-педіатра. Сьогодні розповідаємо, які саме послуги з охорони психічного здоровʼя доступні пацієнтам. 

Наприкінці минулого року Національна служба здоровʼя України (далі – НСЗУ) запровадила новий пакет Програми медичних гарантій – пакет №51 «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги». 

Серед іншого у межах цього пакета пацієнти – відповідно до медичних потреб – можуть безоплатно отримати такі послуги*:

  1. Проведення клінічної оцінки стану пацієнта з позитивним результатом проведеного скринінгу психічних розладів на рівні ПМД (за інформованої згоди пацієнта).
  2. Направлення на проведення лабораторних та інструментальних  досліджень для виключення ПНР, асоційованих із фізичним здоров’ям.
  3. Скерування пацієнта (за згодою) до лікаря-психіатра.
  4. Складання плану ведення та лікування.
  5. Надання першої психологічної допомоги.
  6. Застосування психосоціальних, а також фармакологічних та поведінкових втручань.
  7. Скерування пацієнта за відсутності позитивної динаміки після застосування психосоціальних, фармакологічних та поведінкових втручань до психіатра, та/або психолога, та/або психотерапевта, та/або нарколога, та/або невролога й взаємодія з ними.
  8. Направлення пацієнта – за наявності показань – в інші заклади охорони здоровʼя для надання їм спеціалізованої медичної допомоги та інших медичних послуг.
  9. Психологічна підтримка членів родини, законних представників, осіб, які здійснюють догляд за пацієнтом, а також навчання його техніки самодопомоги.
  10. Інформування та роз’яснення членам родини, законним представникам, особам, які здійснюють догляд за пацієнтом про проблеми з психічним здоров’ям пацієнта та вплив близького оточення на одужання родича тощо.

Допомога надається амбулаторно та/або за місцем перебування пацієнта/пацієнтки (за рішенням лікаря ПМД. У разі потреби в психологічних послугах пацієнт може самостійно звернутися до сімейного лікаря чи педіатра або ж за направленням лікуючого лікаря (для осіб із встановленим діагнозом «Психічні розлади»).

Нині понад 11 тисяч лікарів «первинки» пройшли курс «Ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги із використанням керівництва mhGAP» та понад 500 закладів «первинки» по всій країні законтрактовані із НСЗУ на пакет №51. Безоплатно пройти онлайн-курс на сторінці Академії НСЗУ може будь-який лікар та медсестра/медбрат ПМД – для цього слід зареєструватися на сайті.

Якщо ваш сімейний лікар або педіатр вашої дитини не пройшов відповідне навчання, попросіть його скерувати вас до лікаря, який має сертифікат про проходження курсу і може надати кваліфіковані послуги за пакетом №51.

Самостійно знайти медзаклад, в якому є такі лікарі, можна:

  • через аналітичну панель НСЗУ: виберіть розділ «Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій» – ліворуч у полі «Група послуг» оберіть п. 51 – «Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги»;
  • через контакт-центр НСЗУ за номером 16-77. 

* Ці послуги можна отримати у лікарів, які пройшли відповідне навчання і працюють у законтрактованих із НСЗУ на пакет №51 медзакладах України.

Матеріал підготовлено в межах впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? за ініціативою Олени Зеленської.