Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Накази МОЗ

Категорії

Наказ МОЗ України від 25.07.2022 № 1317 "Про функціонування інформаційної системи «Моніторинг соціально значущих хвороб»"

25 липня 2022
3720

Статус: Чинний

 

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

НАКАЗ

25.07.2022 N 1317

м. Київ

 

Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України 09 вересня

2022 року за № 1031/38367

 

Про функціонування інформаційної системи «Моніторинг соціально значущих хвороб»

 

  Відповідно до пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90), Державної стратегії у сфері протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам на період до 2030 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 листопада 2019 року № 1415-р, та з метою підвищення якості медичної допомоги пацієнтам із соціально значущими хворобами та запровадження автоматизованої системи збирання, зберігання, захисту, обліку інформації для забезпечення епідеміологічного та клінічного моніторингу поширення соціально значущих хвороб,

 

НАКАЗУЮ:

 

1. Затвердити Порядок ведення інформаційної системи «Моніторинг соціально значущих хвороб», що додається.

 

2. Впровадити інформаційну систему «Моніторинг соціально значущих хвороб» у промислову експлуатацію з дня офіційного опублікування наказу.

 

3. Функції національного адміністратора інформаційної системи «Моніторинг соціально значущих хвороб» покласти на державну установу «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України».

 

4. Міністру охорони здоров’я Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям, закладам охорони здоров’я та фізичним особам - підприємцям, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, що здійснюють профілактику, діагностику та лікування соціально значущих хвороб, реєстрацію та облік пацієнтів із соціально значущими хворобами та подали національному адміністратору запит на підключення до інформаційної системи «Моніторинг соціально значущих хвороб», забезпечити впровадження та належне функціонування інформаційної системи «Моніторинг соціально значущих хвороб» відповідно до Порядку ведення інформаційної системи «Моніторинг соціально значущих хвороб», затвердженого цим наказом, та регламенту використання та функціонування зазначеної інформаційної системи.

 

5. Закладам охорони здоров’я та фізичним особам - підприємцям, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, що здійснюють профілактику, діагностику та лікування соціально значущих хвороб, реєстрацію та облік пацієнтів із соціально значущими хворобами та подали національному адміністратору запит на підключення до інформаційної системи «Моніторинг соціально значущих хвороб»:

1) забезпечити підключення та експлуатацію автоматизованих робочих місць інформаційної системи «Моніторинг соціально значущих хвороб» відповідно до вимог Порядку ведення інформаційної системи «Моніторинг соціально значущих хвороб», затвердженого цим наказом, та регламенту використання та функціонування зазначеної інформаційної системи та надати національному адміністратору інформаційної системи «Моніторинг соціально значущих хвороб» відповідну інформацію щодо стану підключення, користувачів та осіб, відповідальних за забезпечення захисту персональних даних під час роботи з інформаційною системою «Моніторинг соціально значущих хвороб»;

2) забезпечити своєчасне внесення до інформаційної системи «Моніторинг соціально значущих хвороб» персональних даних та медичної інформації про пацієнтів із соціально значущими хворобами для забезпечення цілісного формування центральної бази даних інформаційної системи «Моніторинг соціально значущих хвороб».

 

6. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства охорони здоров’я України від 19 жовтня 2012 року № 818 «Про затвердження Порядку ведення реєстру хворих на туберкульоз», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 06 листопада 2012 року за № 1864/22176.

 

7. Державній установі «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» (Черненко Л.М.) забезпечити:

 

1) розробку та затвердження регламенту використання та функціонування інформаційної системи «Моніторинг соціально значущих хвороб» у тримісячний строк з дня набрання чинності цим наказом;

2) розгортання, підтримку та супроводження програмно-технічного комплексу забезпечення функціонування інформаційної системи «Моніторинг соціально значущих хвороб»;

3) підключення до інформаційної системи «Моніторинг соціально значущих хвороб» закладів охорони здоров’я та фізичних осіб - підприємців, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, що здійснюють профілактику, діагностику та лікування соціально значущих хвороб,  реєстрацію та облік пацієнтів із соціально значущими хворобами та подали національному адміністратору запит на підключення до інформаційної системи «Моніторинг соціально значущих хвороб», відповідно до вимог регламенту використання та функціонування зазначеної інформаційної системи;

4) організаційний та методологічний супровід технологічних процесів зі збирання, обробки та верифікації інформації, що вноситься до інформаційної системи «Моніторинг соціально значущих хвороб».

 

8. Директорату з розвитку цифрових трансформацій в охороні здоров'я Міністерства охорони здоров'я України (Савічева О. М.) забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

 

9. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Карчевич М.В.

 

10. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.