Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Павло Ковтонюк: Чому всі медзаклади мають змінити статус до кінця року

3 вересня 2018
4298

Заступник міністра охорони здоров'я України Павло Ковтонюк у колонці на бухгалтерському інтернет-порталі ibuhgalter.net розповідає про зміни у фінансуванні медзакладів первинної медичної допомоги та пояснює, чому важливо усім українським медзакладам змінити свій статус на комунальне некомерційне підприємство уже до кінця цього року.

Зміни у фінансуванні первинної ланки медицини розпочалися з липня цього року, і уже сьогодні:

  • 623 медичні заклади, які надають первинну медичну допомогу, отримують фінансування від Нацслужби здоров’я за новою моделлю;
  • до реформи приєдналися 40 приватних клінік та 33 лікарі-ФОП;
  • у багатьох закладах охорони здоров’я, які уклади договори Нацслужбою здоров’я,  суттєво зросли доходи і, відповідно, можливості збільшити зарплату медикам і покращити сервісні умови для пацієнтів.

“В Одеській області, в місті Балта, в КНП «Балтський центр первинної медико-санітарної допомоги» зарплата сімейних лікарів зросла в середньому в 3 рази. Лікарка, яка підписала 1795 декларацій, отримала в липні — 16011 грн. У червні її дохід становив усього 5834 грн. Ще одна сімейна лікарка, яка має 1770 декларацій з пацієнтами, у липні отримала на руки зарплату у розмірі 13261 грн. У червні мала — 3349 грн. І це лише один приклад із багатьох”, - говорить Павло Ковтонюк.

Такі можливості медзаклади отримали завдяки автономізації - перетворенню з бюджетної установи на некомерційне комунальне підприємство. Автономізований мездаклад може укласти договір з Національною службою здоров’я України та отримувати плату за обслуговування пацієнтів з державного бюджету від Нацслужби.

“Реорганізація медзакладів на КНП дає керівнику свободу в управлінні, а саме свободу в управлінні активами й фінансами, у виборі кадрової політики та визначенні внутрішньої організаційної структури закладу”, - каже заступник міністра.

Усім українським закладам охорони здоров’я треба автономізуватись до кінця 2018 року. Саме до цього терміну закон передбачає особливий, суттєво спрощений режим перетворення медичних закладів на комунальні некомерційні підприємства. Це означає, що чинні положення законодавства дозволяють зменшити фінансові витрати на автономізацію та мінімізують ризик блокування процедури перетворення з боку кредиторів.

Докладніше: https://ibuhgalter.net/articles/56