Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Як краще робити бустер та скільки ще лютуватиме ковід - головний санлікар України

11 січня 2022
3583

Нова хвиля коронавірусу вже близько, попереджає головний санітарний лікар України Ігор Кузін і закликає негайно робити щеплення - і дорослим, і дітям.

Україна поки має перепочинок між осіннім сплеском, коли за день реєстрували до 800 смертей, і зимовим, який, за прогнозами, буде не легшим.

Хоча чітких прогнозів про те, скільки життів ще може забрати ковід, немає. Все буде залежати від того, який штам вірусу домінуватиме в Україні - заразніший Омікрон, який, протікає легше, чи Дельта - не така заразна, але переноситься важче.

Майже 50% українців вже зробили щеплення. Кілька днів, як в Україні роблять бустер. Його отримали вже 20 тисяч людей.

Чим краще робити бустер, чи бувають від нього сильні побічні ефекти, що буде з щепленнями дітей і чи готова Україна до нової хвилі ковіду - про це в інтерв'ю ВВС News Україна розповів Ігор Кузін.

 

Накриє в кінці січня

ВВС: Зараз поволі збільшується кількість госпіталізацій. Це вже почалась нова хвиля?

Ігор Кузін: Я маю надію, що ні. Зараз у Сумській області збільшується кількість нових випадків, а в Херсонській зростає частка госпіталізованих. Однак, цей зріст не є значним. Ми ще не бачимо погіршення епідситуації. Скоріше спрацьовує післясвятковий період, коли люди відкладали похід до лікаря.

ВВС: Які прогнози, коли почнеться нова хвиля?

Ігор Кузін: За нашими прогнозами, черговий сплеск буде, починаючи з кінця січня. У цей час буде більше Омікрону.

Пік припаде на лютий з поступовим спаданням аж до квітня.

BBC: Тобто це буде тривалий сплеск у кілька місяців?

Ігор Кузін: Так. Тривалість і розмах нової хвилі буде залежати від ефективності протиепідеміологічних заходів і від кількості людей, які отримають повний курс щеплення або бустерну дозу.

Повний текст інтерв'ю читайте на сайті ВВС Україна