Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Інтерв’ю

Андрій Левківський: Одне з основних правил у нас в роботі – вакцина повинна працювати

31 серпня 2021
1011

Як успішно організувати процес вакцинації, мотивувати місцевих мешканців щепитися, а колег – ефективно працювати?

Власним досвідом з цього питання ділиться керівник Ірпінського міського центру первинної медико-санітарної допомоги Андрій Левківський. Андрій Євгенійович очолює заклад, який за результатами проведеної вакцинації входить наразі у трійку найкращих у країні. Маючи освіту епідеміолога та практичний досвід протидії епідемії Еболи в Африці, він поділився власними висновками стосовно організації результативного процесу вакцинації в регіоні.

Про старт вакцинальної кампанії

Розповідаючи про початок кампанії, пан Андрій підкреслює, що їхній заклад  включився у процес масової вакцинації одним з перших на Київщини. Щеплювати розпочали в кінці лютого, коли отримали першу вакцину CoviShield/AstraZeneca.

“Вакцинальна кампанія розвивалася поступово, тому важливо було правильно визначити потребу у кількості залучених спеціалістів (зважаючи на те, що на перших етапах була обмежена кількість вакцин і чітко визначені категорії тих, кого слід щепити). Отже, на початку ми сформували 2 мобільні бригади для роботи з CoviShield/AstraZeneca. Потім з’являлися інші вакцини, розширювався перелік категорій для вакцинації, і почергово залучили до процесу всі амбулаторії, в яких створили стаціонарні пункти щеплень, відкрили – на базі нашої поліклініки – центр масової вакцинації. На сьогодні у нас в Ірпінській територіальній громаді вже працюють 11 пунктів щеплень, один центр масової вакцинації і три мобільні бригади. Наразі працівники нашого закладу вже провели щеплення майже 47 тис. осіб, з них більш як 26 тис. – двома дозами”, – пояснює пан Андрій.

Про складнощі, з якими довелося зіштовхнутися

Проблеми, з якими працівникам Ірпінського міського ЦПМСД довелося зіштовхнутися на старті кампанії, мабуть, не унікальні і знайомі більшості команд, залучених до щеплення. Найперша – недовіра до вакцин і вакцинації взагалі.

“Зрозуміло, що на початковому етапі люди мали певну недовіру до нової вакцини і небажання щепитися, тому вирішив власним прикладом показати, що боятися не треба. Щепився першим у закладі і, відповідно, в регіоні. Також серед перших щепились мер Ірпеня Олександр Маркушин, більшість депутатів місцевої ради. Взагалі, слід відзначити, що підхід до боротьби з епідемією COVID-19 у нашій громаді є дуже серйозним. Від самого початку, за ініціативи виконавчої влади, у місті був сформований антивірусний штаб, в який увійшли керівники комунальних закладів, представники бізнесу, фахові спеціалісти. Очолити штаб запропонували мені як людині, що має відповідний досвід та фах. Відтоді команда і штаб працюють злагоджено й ефективно. Так і у вакцинальній кампанії активна позиція виконавчої влади дала певний поштовх мешканцям нашого міста та керівникам комунальних закладів і приватних фірм. Власний приклад і авторитет у цій справі, як і скрізь, важливі. Крім того, і я особисто, і наші працівники переконували спочатку своїх родичів і друзів, потім за ними слідом щепилися вже близькі і знайомі тих родичів. Тобто запускалась своєрідна ланцюгова реакція. Наприклад, бували випадки, коли щепився відомий чи впливовий бізнесмен, а на завтра-післязавтра приходив вакцинуватися весь офіс.

Були труднощі з внесенням даних в електронну систему. Проблеми технічного характеру, які виникали доволі часто і, на жаль, уповільнювали процес вакцинації, іноді провокували й конфліктні ситуації «на місцях», коли, наприклад, система «висить», і внести дані просто неможливо. Мені здається, працювати можна було б швидше, якби ці дані вносились пізніше”.

Також пан Андрій наголошує на важливості стабільного технічного супроводу, який може як пришвидшувати, так і сповільнювати роботу команди. І сподівається на зменшення бюрократичних процедур: “За можливості, хотілося б менше бюрократичної роботи, яка забирає багато робочого й особистого часу”.

Про особливості роботи з різними колективами 

Ставлення до вакцинації далеко не скрізь було однаковим, колективи, з якими працювали, часто кардинально відрізнялися один від одного і в залежності від настроїв/мотивації/налаштованості необхідно було коригувати й роботу медпрацівників з ними.

“Нам доводилось працювати в колективах, які були добре вмотивовані й відповідально поставились до підготовки необхідних умов: доступ до інтернету, просторе приміщення тощо. Як правило, це – молоді колективи, частіше – з приватного бізнесу. На жаль, комунальні структури не завжди були настільки «легкі на підйом» і добре організовані, що почасти ускладнювало роботу медпрацівникам. Тож перед тим, як виїжджати в місце розташування колективу, варто приділити увагу попередній підготовчій роботі: продзвонити, наголосити на важливих моментах, упевнитися, що люди все коректно зрозуміли та ін. У результаті така робота зекономить час і збереже нерви.

Також вважаю, що задля економії часу і зусиль, колективи медиків на місцях могли б самостійно організувати у себе вакцинацію і не викликати мобільну бригаду, давши їй можливість працювати там, де вона більш потрібна.

Щоб активізувати щеплення вчителів, співпрацювали з відділом освіти міськради, організовували бесіди і зустрічі, наразі у нас в ОТГ щеплено близько ⅔ працівників освіти. Взагалі, взаємодіяти з виконавчою владою на місцях, яка може допомогти і організаційно, і морально, дуже важливо.

Наразі у нашій ОТГ ми вакцинували практично всі організовані колективи. Були такі, що зверталися за власною ініціативою, водночас до керівників багатьох ми зверталися першими, доводилось пояснювати, переконувати, але нам це вдалося”.

Про кошти за проведену вакцинацію

Звичайно, кошти – мотиватор, – наголошує пан Андрій, – і добре, коли проведена робота оплачується належним чином, саме так і повинно бути. Інша справа, що обов'язок медиків захищати життя і здоров’я громадян теж ніхто не скасовував.

“Наразі перша вакцинація тарифікується всього у 25 грн, із другою дозою ситуація краща (60 грн). Загалом з липнем включно ми заробили 1,2 млн грн (з урахуванням авансу).

У кінці кожного місяця завідувач подає наших співробітників на преміювання, яке виплачуємо з коштів, що заробляємо за основним пакетом НСЗУ. Ще, сподіваємося, за рахунок коштів, які акумулюємо на рахунках, зможемо в кінці року зробити подарунок працівникам нашого закладу у вигляді 13-ї зарплати.

Також домотивовути колектив фінансово активно допомагає місцева влада.

Звичайно, спочатку, поки не зайшли кошти від НСЗУ, я як керівник пояснював колегам: зважаючи на те, в якому стані знаходиться не тільки наша країна, а й увесь світ, ми як медичні працівники просто зобов’язані включитися в роботу”.

Про висновки в процесі вакцинальної кампанії

Один з основних висновків пана Андрія: вакцинацією має займатися не лише первинна ланка, яка в результаті глибокого занурення у цей процес може відчувати складнощі з виконанням інших завдань. Повинні долучатися й заклади інших ланок та різних форм власності. 

“На сьогодні первинна ланка дуже щільно занурилася у процес вакцинальної кампанії, а ще ж існує багато інших рутинних питань, які не можна лишати осторонь, оскільки це є нашими прямими обовя’зками. Тому, думаю, необхідно більше залучати до вакцинальної кампанії різних медичних ланок, щоб не лише первинна ланка працювала, а й вторинна, заклади різних форм власності – ФОПи, ТОВи, приватні медичні центри, які є в країні, – так можна пришвидшити темпи і трохи розвантажити первинку, оскільки ми відповідально ставимось до цього процесу і приділяємо надзвичайно багато часу на це”. 

Про поради іншим командам

Основна порада – якщо хочете ефективно організувати роботу, у  вакцинальній компанії повинні брати участь усі. На думку пана Андрія, організовувати роботу за принципом: підготували одного чи декількох спеціалістів, які працюють, а інші нехай займаються своїми справами, – не варто. Більш дієвою є інша логіка: всі лікарі і медсестри мають володіти повною мірою усією необхідною інформацією і працювати за принципом ротації, як у мобільних бригадах, так і в пунктах щеплень. Кожен має бути залучений.

"У нашому закладі у процес залучені всі працівники – від адміністратора в амбулаторії, який збирає списки, телефонує пацієнтам, формує черги, і до прибиральників, які також виконують свою частину навантаження. Ми залучили всіх наших медичних сестер і всіх лікарів. Крім того, усі сімейні лікарі зорієнтовані – кожен має показати результати по своїх пацієнтах. Тобто лікар формує списки своїх пацієнтів для вакцинації, запрошує їх, коли людям зручно, і в такому робочому режимі теж обов’язково залучений до процесу.

Одне з основних правил в роботі – вакцина повинна працювати. Тому, навіть коли були обмеження щодо певних категорій вакцинованих, етапності кампанії, у разі, якщо якісь дози могли залишитися невикористаними, обирали варіант щепити людину з іншої категорії, не допустити, щоб вакцина була втрачена.

Також обов’язково слід приділяти велику увагу інформуванню населення. Ми постійно працюємо в соціальних мережах, маємо сторінку у фейсбуці, телеграм-канал, сайт. Нас підтримував місцевий телеканал, допомагали, так би мовити, розкручувати кампанію медійно.

Що стосується роботи з колегами, то тут працюємо на моральних і вольових якостях, розуміємо, що незабаром розпочнеться новий епідсезон по ковіду і кожен медпрацівник має бути готовий до цього".

Що для Вас вакцинація?

На кінець розмови, попросили пана Андрія відповісти: чим для нього – спеціаліста, що боровся з розповсюдженням Еболи в Африці, а тепер застосовує свій досвід на Батьківщині, – є вакцинація.

“Особисто для мене – це спосіб захиститися від інфекційної хвороби, а глобально – це кампанія, яку треба вміло провести, організувати, щоб досягти колективного імунітету і зупинити розповсюдження хвороби, яка паралізує весь світ”.