Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Можливості

Категорії

5 безкоштовних онлайн-курсів для медиків від найкращих університетів світу

5 березня 2018
26238

Сучасні технології пропонують різні варіанти й можливості для професійного та персонального розвитку, постійного навчання і вдосконалення навичок. Головне – мати час та бажання.

Сьогодні ми підібрали для вас 5 цікавих безкоштовних онлайн-курсів, які розробили та проводять професори найкращих вищих навчальних закладів світу. Кожен курс триває декілька тижнів, поділений на тематичні блоки, складається із теоретичної та практичної частин.

Якщо ви хочете освоїти чи повторити певну медичну тему або вдосконалити знання англійської мови – оберіть один із цих курсів, зареєструйтеся та починайте!

 

eHealth: Електронна медицина – поєднання психології, технологій та медицини

eHealth або «електронна медицина» – це усі процеси, пов’язані із використанням електронних інформаційних ресурсів у сфері охорони здоров'я. Це узагальнений термін для різних концептів використання електронних систем та інформаційних технологій в контексті медичних послуг, а також забезпечення доступу до цих ресурсів як для медиків, так і для пацієнтів.

В рамках цього курсу учасники розглянуть системи eHealth з різних точок зору: розробників, пацієнтів, медиків та здорових людей, які прагнуть залишатися здоровими. Це допоможе розібратися, що ж таке eHealth, а також дізнатися про різні теорії та методології розробки систем електронної медицини, доцільність їх впровадження. Розглянувши реальні приклади та виконавши корисні практичні завдання, учасники зрозуміють як створюють та використовують на практиці технології eHealth у різних куточках світу.

Після проходження курсу ви:

  • матимете нові знання про розробку, впровадження, використання та оцінку систем eHealth;
  • здобудете або вдосконалите навички роботи з eHealth;
  • зрозумієте різні аспекти функціонування та дослідите можливості систем електронної медицини.

Заклад: Університет Твенте, Нідерланди

Спеціальність: Охорона здоров'я та медицина

Аудиторія: усі зацікавлені, а особливо медики, які планують працювати із системами eHealth та хочуть дізнатися про їх можливості

Формат курсу: 3 тематичні блоки (Технології eHealth; Як створити eHealth; Поступове впровадження та оцінка систем eHealth в конкретній ситуації)

Мови: англійська (субтитри на португальській та російській мовах)

Тривалість: 6 тижнів

Завантаженість: 3 години на тиждень

Вартість: безкоштовно (сертифікат за окрему плату)

Сертифікат: Так (офіційний сертифікат про успішне завершення курсу за $79)

Довідково: Університет Твенте (University of Twente) – один із найкращих дослідницьких ВНЗ у Нідерландах та Європі, який в основному орієнтований на дослідження сучасних технологій та їх вплив на людей і суспільство. Випускники університету високо затребувані на ринку праці.

Щоб зареєструватися чи дізнатися більше про курс, перейдіть за посиланням: https://www.futurelearn.com/courses/ehealth

 

Розвінчання міфів про діабет

Безкоштовний онлайн курс «Розвінчання міфів про діабет» від одного із найкращих університетів Австралії. У ході курсу досвідчені спеціалісти розглянуть останні дослідження в області лікування діабету, допоможуть учасникам зрозуміти історію, причини розвитку, типи, методи лікування та профілактики цього захворювання.

Після проходження курсу ви:

  • зрозумієте глобальний рівень захворюваності на діабет та особливості поширення цього захворювання у різних країнах світу;
  • будете чітко розуміти різницю між різними типами та формами цукрового діабету;
  • будете знати симптоми захворювання, ризики розвитку ускладнень та наслідків;
  • зрозумієте взаємозв'язок між фізичним навантаженням організму, збалансованим харчуванням та рівнем «цукру» (глюкози) в крові;
  • знатимете, яка роль інсуліну та що таке резистентність до інсуліну.

Заклад: Університет Дікіна, Австралія

Спеціальність: Охорона здоров'я та медицина

Аудиторія: усі зацікавлені, а особливо медики, які прагнуть знизити рівень захворюваності на діабет та зменшити негативний вплив цієї хвороби на життя людини (спеціалісти з лікування та дослідження цукрового діабету, дієтологи тощо)

Формат курсу: 4 тематичні блоки (Епідеміологія, Діагностика та класифікація, Типи та методи лікування, Роль інсуліну)

Мови: англійська

Тривалість: 2 тижні

Завантаженість: 3 години на тиждень

Вартість: безкоштовно (сертифікат за окрему плату)

Сертифікат: Так (офіційний сертифікат про проходження курсу за $79)

Довідково: Університет Дікіна (Deakin University) – восьмий за величиною університет в Австралії з більш ніж 53 тисячами студентів із понад 100 країн світу. Університет був названий на честь другого прем'єр-міністра Австралії Альфреда Дікіна та сьогодні має хорошу репутацію, адже гарантує високу якість освіти та пропонує абітурієнтам важливі в сучасному контексті курси.

Крім цього, Університет Дікіна регулярно отримує гранти та асигнування на передові дослідження та розробки, оскільки славиться відкриттями в галузі хімії, фармакології, фізіології тощо.

Щоб зареєструватися чи дізнатися більше про курс, перейдіть за посиланням: https://www.futurelearn.com/courses/demystifying-diabetes

 

Бактерії та хронічні інфекції

Бактерії та хронічні інфекції – це цікавий курс від професорів Копенгагенського університету, в рамках якого учасники пригадають основи мікробіології та бактеріології, дізнаються про нові дослідження в цій галузі, детально розглянуть такі теми: одноклітинні організми, утворення біоплівки, гострі та хронічні інфекційні захворювання.

Після проходження курсу ви:

  • чітко знатимете специфічні властивості біоплівки та особливості хронічних інфекцій;
  • розумітимете труднощі, які виникають при діагностиці та лікуванні хронічних інфекцій;
  • матимете уявлення про різні аспекти еволюції біоплівки.

Заклад: Копенгагенський університет, Данія

Спеціальність: Охорона здоров'я та медицина

Аудиторія: усі зацікавлені, а особливо медики та лаборанти, які спеціалізуються на інфекційних хворобах, бактеріології тощо

Початок курсу: 5 березня 2018 року

Формат: 6 тематичних блоків (Бактерії та інфекції, Властивості біоплівки та хронічних інфекцій, Бактерії та біоплівки як «природні мешканці організму людини», Бактерії та біоплівки при хронічних інфекціях, Діагностика та лікування хронічних інфекцій, Еволюція біоплівки)

Мови: англійська

Тривалість: 6 тижнів

Завантаженість: 2-3 години на тиждень

Вартість: безкоштовно (сертифікат за окрему плату)

Сертифікат: Так (офіційний сертифікат про проходження курсу за окрему плату)

Довідково: Копенгагенський університет (University of Copenhagen) – це один із найстаріших університетів в Північній Європі та найбільша навчально-дослідна установа в Данії. До складу Університету входять приблизно 100 різних інститутів, факультетів, лабораторій, навчальних центрів і музеїв.

Щороку в університеті навчаються понад 20 тисяч студентів, близько 20 тисяч аспірантів, а також працюють майже 3 тисячі докторів наук та більше 9 тисяч викладачів і дослідників. Для іноземних студентів Університет пропонує багато спеціальних курсів англійською мовою.

Щоб зареєструватися чи дізнатися більше про курс, перейдіть за посиланням: https://www.coursera.org/learn/bacterial-infections

 

Харчування та здоров'я: мікроелементи та незбалансоване харчування

Сьогодні є дуже багато інформації про вплив харчування на здоров'я людини, але що ж цього правда та що можна зробити, щоб покращити здоров'я пацієнтів? Відповіді на ці питання ви отримаєте в ході безкоштовного онлайн курсу професора Керстена із Вагенінгенського університету та науково-дослідницького центру.

Учасники також дізнаються про вміст мікроелементів (вітамінів, мінералів та мікроелементів) в різних продуктах харчування, їх роль в організмі та вплив на здоров'я. Професор розповість про сучасні методи досліджень в області харчування та стратегії подолання проблем, пов’язаних із незбалансованим харчуванням та недоїданням.

Протягом курсу ви розглянете такі теми:

  • Взаємозв’язок харчування та здоров’я,
  • Вміст мікроелементів в продуктах харчування
  • Основна хімія вітамінів та мінералів
  • Роль вітамінів і мінералів в організмі людини
  • Вплив недоїдання на глобальний тягар хвороб
  • Стратегії для покращення харчування та боротьби з недоїданням
  • Як сприймати та інтерпретувати будь-яку інформацію та дані про харчування та здоров'я.

Заклад: Вагенінгенський університет і науково-дослідний центр, Нідерланди

Спеціальність: Біологія, охорона здоров'я та медицина

Аудиторія: усі зацікавлені, а особливо медики, фахівці у сфері охорони здоров'я та харчування

Мови: англійська

Тривалість: 7 тижнів

Завантаженість: 6-8 годин на тиждень

Вартість: безкоштовно (сертифікат за окрему плату)

Сертифікат: Так (офіційний сертифікат про проходження курсу за $99)

Довідково: Вагенінгенській університет і науково-дослідний центр (WageningenX, Wageningen University & Research) – це голландський державний університет в місті Вагенінген в провінції Північний Брабант. До складу цієї навчальної установи входять Вагенінгенський університет та колишні науково-дослідні інститути Міністерства сільського господарства Нідерландів. Університет готує спеціалістів в області природничих наук.

Сьогодні в Університеті навчаються близько 10 тисяч студентів та працюють приблизно 7400 викладачів і дослідників. Мета навчального закладу – дослідження потенціалу природи для покращення якості життя людей.

Щоб зареєструватися чи дізнатися більше про курс, перейдіть за посиланням: https://www.edx.org/course/nutrition-and-health-micronutrients-and-malnutrition

 

Ключові показники життєво важливих функцій

Ключові показники життєво важливих функцій організму – це пульс (частота серцевих скорочень), артеріальний тиск, температура тіла, інтенсивність дихання та болю. Ці показники  надають лікарям важливу інформацію про фізіологічний стан організму пацієнта.

Протягом курсу ви розгляните такі теми:

  • різні аспекти анатомії та фізіології, що є основою показників життєво важливих функцій організму;
  • систематизоване, інтегроване розуміння того, як функціонує організм людини в цілому;
  • різні системи організму, включно з серцево-судинною та системою органів дихання, які функції цих систем є життєво важливими та яким чином впливають на здоров’я людини;
  • нормальні показники, відхилення від норми, а також методи та механізми об'єктивного вимірювання показників життєво важливих функцій.

Заклад: Пенсильванський університет, США

Спеціальність: Охорона здоров'я та медицина

Аудиторія: усі зацікавлені, а особливо представники молодшого медичного персоналу лікувально-профілактичних закладів, медичні сестри

Початок курсу: 19 березня 2018 року

Формат: 6 тематичних блоків (Пульс / частота серцевих скорочень, Артеріальний тиск, Метаболізм, Температура тіла, Інтенсивність дихання, Інтенсивність болю)

Мови: англійська (субтитри голландською мовою)

Тривалість: 6 тижнів

Завантаженість: 3-5 годин на тиждень

Вартість: безкоштовно (сертифікат за окрему плату)

Сертифікат: Так (офіційний сертифікат про проходження курсу за окрему плату)

Довідково: Пенсильванський університет або Університет Пенсильванії (University of Pennsylvania) – це четвертий найстаріший вищий навчальний заклад у США та один з восьми членів асоціації найстаріших вузів країни «Л́іга плющ́а». Народна назва університету — Penn (Пенн) або UPenn.

Університет був заснований в 1740 Бенджаміном Франкліном в місті Філадельфія, штат Пенсильванія. Незважаючи на назву, університет є приватним і його іноді плутають з Державним університетом штату Пенсильванія (Pennsylvania State University), розташованим у місті Стейт Коледж.

Щоб зареєструватися чи дізнатися більше про курс, перейдіть за посиланням: https://www.coursera.org/learn/vital-signs