Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Вакцинація

Категорії

У яких країнах Україна закуповує вакцини

16 серпня 2019
50300

Україна закуповує вакцини від 10 інфекційних хвороб, внесені до національного Календаря щеплень, у шести країн світу. Якість всіх вакцин, які закуповуються за державний кошт, підтверджена Всесвітньою організацією охорони здоров’я або Управлінням продовольства і медикаментів (FDA США). Країна походження вакцини не впливає на її якість та ефективність. 

Вакцини за Календарем щеплень Україна закуповує в шести країнах:

  • у Бельгії та Франції - вакцину від поліомієліту;
  • у Болгарії - вакцину для профілактики туберкульозу;
  • у Південної Кореї - вакцину від гепатиту В;
  • в Індії - вакцину для профілактики гемофільної інфекції типу b;
  • у Бельгії та США - вакцину від кору, паротиту та краснухи;
  • в Індії - вакцини від кашлюка, дифтерії та правця - (вакцину АКДП проти кашлюка, дифтерії, правця, яку роблять дітям до 1 року, АДП для профілактики дифтерії та правця дітям до 16 років, та вакцину АДП-М проти правця та дифтерії, яку вводять дорослим).

Усі виробники з шести країн вважаються найкращими у всьому світі, мають потужні виробництва, що відповідають найвищим стандартам якості, і постійно проходять контроль якості, у тому числі - у лабораторіях Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) - найавторитетнішої організації у галузі охорони здоров’я у світі. Прекваліфікація ВООЗ – це постійний контроль якості, що не зупиняється після першого ж схвалення ВООЗ продукту. Відтак виробник забезпечує високу якість кожної наступної партії вакцини, яку він випускає.

З 2015 року вакцини для України за кошти Державного бюджету закуповує Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ). Ця міжнародна організація закуповує вакцини для понад 100 країн світу. 

Докладніше про якість і ефективність вакцин, які закуповує Україна: https://bit.ly/2JN1Roc

В Україні наявні абсолютно всі вакцини за Національним календарем щеплень. Це вакцини від 10 інфекційних хвороб: гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту і хіб-інфекції.

Якщо у вашому медзакладі немає вакцини, зверніться до головного лікаря медзакладу для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області: http://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja

Крім того, якщо лікар відмовляє вас від вакцинації, ви можете звернутися на гарячу лінію Національної служби здоров’я України за номером 1677 та повідомити, що вам перешкоджають у вашому праві на безоплатну вакцинацію.  

Перевірити залишок вакцин у вашому регіоні можна у цій таблиці.

 

Читайте також