Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Вакцинація

Категорії

Що таке термоіндикатор на флаконі з вакциною і про що він нам “говорить”?

21 лютого 2019
18029

Міністерство охорони здоров’я України у  зв’язку з численними запитами щодо ефективного управління вакцинами на всіх етапах транспортування,  надає роз’яснення фахівцям, які забезпечують контроль та нагляд за використанням вакцин, а також громадянам, які також можуть перевірити дотримання умов зберігання і транспортування вакцин.

Дотримання належних умов зберігання і транспортування імунобіологічних препаратів є необхідною та обов’язковою умовою збереження показників якості (ефективності та безпечності), визначених та затверджених сертифікатом якості, який надається підприємством-виробником.

Одним із етапів  контролю умов зберігання вакцин є  контроль показників термоіндикаторів на флаконі – це наклейки з термочутливим матеріалом.

Вакцина - медичний імунобіологічний препарат, який є чутливим до температури, за якої зберігається. Якщо закритий (новий)  флакон з вакциною зберігається за температури, яка вища за належну, вакцина не стає шкідливою, але перестає працювати, тобто більше не забезпечує формування імунітету.

Тож важливою частиною програми імунізації є контроль дотримання холодового ланцюга -  спеціальних умов транспортування та зберігання вакцин.

Також на більшості вакцин (зокрема на прекваліфікованих Всесвітньою організацією охорони здоров’я) є термоіндикатор: спеціальний елемент маркування знаходиться або на кришечці або на етикетці флакону. Фарба, яка використовується при виготовленні цього елементу, є спеціальною і реагує на температуру, якщо вона перевищує належну.

Зазвичай термоіндикатор виглядає як круг темного кольору, всередині якого розміщено невеликий квадрат світлого кольору (зауважте, що квадрат ніколи не буває сніжно-білим, а завжди має відтінок).

Доки квадрат є світлішим за круг - вакцина є ефективною і може бути використана для щеплення.

Якщо квадрат не видно взагалі  або він є темнішим за круг навколо - вакцина вже не є ефективною, тож використовувати її не варто.

термоіндикатор на вакцині

Вакцина, що втратила ефективність, НЕ спричиняє додаткових реакцій, проте вона не забезпечує формування імунітету.

Батьки, які хочуть додатково переконатися, що вакцина є ефективною та безпечною, можуть перед щепленням перевірити термін придатності та подивитися на термоіндикатор.

Нагадуємо, що в Україні триває найбільший спалах кору за часів незалежності. За 2017-2018 роки захворіло близько 60 тис. людей, а з початку 2019 року - вже більше 20 тис. За 2017-2018 роки від ускладнень кору померла 21 людина, а з початку 2019 - вже 9 людей.

Ліків від кору не існує (лікують лише симптоми), єдиний захист - вакцинація.

Захистіть ваших дітей від цієї небезпечної хвороби! Зробіть щеплення!

Читайте також