Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Здоровий спосіб життя: декілька порад для підтримки свого здоров'я

22 червня 2021
11136

Чи можливо зберегти молодість не лише душевну, а й фізичну? Хтось вважає це нереальним, тому з віком забуває, наскільки важливим є здорове харчування та фізична активність. Здоровий спосіб життя – це не про суворі дієти та виснажливі заняття  у спортзалі. Ось декілька порад для підтримки свого здоров'я.

◾ Фізична активність. Нам потрібні 2 типи активності щотижня: аеробні та силові вправи. Витрачайте 150 хвилин щотижня на аеробну активність. Це можуть бути помірні (ходьба, йога, їзда на велосипеді з середньою швидкістю) чи інтенсивні вправи (біг, швидка ходьба, футбол, баскетбол). Для укріплення головних груп м‘язів виконуйте силові вправи двічі на тиждень. Якщо ви ведете зазвичай сидячий спосіб життя, спробуйте щодня виділяти час на прогулянку, зранку робити невелику зарядку. За можливості користуйтесь сходами замість ліфта.

◾ Режим дня. Організм функціонує краще, коли є стабільний режим. Лягайте спати та прокидайтесь в один і той самий час, навіть у вихідні. Нічний сон дорослої людини повинен тривати близько 7-8 годин, а засинати краще до 22:00. Вночі виробляється гормон, що нейтралізує окислювальні процеси в організмі. Якщо ви любите перепочити вдень, то такий сон не повинен тривати довше як 45 хвилин. 

◾ Збалансоване харчування. Не потрібно випробовувати свій організм різними дієтами з інтернету. Прагніть споживати адекватну кількість калорій з їжею для задовільнення власних потреб в енергії та основних харчових речовинах. Щоденно у раціоні повинні бути білки, жири, вуглеводи, клітковина. Обов’язково їжте овочі, фрукти та ягоди. Денна норма овочів – 300 г на добу або 4-5 порцій по 75 г. Пийте достатньо рідини, обирайте напої, які не містять багато калорій. Не починайте вживати алкоголь або обмежте його споживання. Надавайте перевагу сезонним та локальним продуктам. Замість консервації овочів чи фруктів – заморозьте їх. 

◾ Споживання шкідливої їжі звести до мінімуму. Від джанк фуду потрібно відмовлятись. Пам'ятайте, що надмірна кількість цукру призводить не тільки до виникнення надмірної ваги, а й збільшує ризик виникнення серйозних захворювань.Виключіть з меню продукти, які містять доданий цукор (солодкі напої, випічка та інші кондитерські вироби). Також варто обмежити вживання ковбас, сосисок, фаст-фуду.

Бажаємо, щоб у вас завжди був час та натхнення піклуватись про власне здоров'я!