Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Вірусний гепатит C: як перевіритись і що робити далі

14 січня 2019
139765

Вірусний гепатит С впливає на фізичний та емоційний стан людини і є потенційною загрозою для життя. Пройдіть тест на гепатит С у свого сімейного лікаря і за необхідності - розпочати необхідне лікування.

Вірусний гепатит C (ВГC)  — це захворювання, спричинене вірусом, який може передаватися через кров від однієї людини до іншої. Хвороба вражає насамперед печінку. 

Унаслідок дії вірусу печінка зазнає ушкоджень і зрештою може не впоратися з виконанням життєво важливих функцій. Хронічна форма ВГC може призвести до серйозного пошкодження цього органу, наприклад, фіброзу, цирозу і навіть до раку печінки (гепатоцелюлярної карциноми).

Вакцини проти гепатиту C не існує. Але в багатьох випадках хворого можна вилікувати.

 

Симптоми гепатиту С

Деякі люди не мають жодних симптомів протягом багатьох років, тоді як інші можуть відчувати підвищену стомлюваність, пітливість (особливо уночі), ломоту в суглобах і м’язах, утрату апетиту і концентрації уваги. Симптоми можуть з’являтися і зникати. На пізніших стадіях захворювання, коли печінка ушкоджена серйозніше, можуть виникати жовтяниця, свербіж, внутрішня кровотеча і закреп.

 

Гепатит С: хто у групі ризику

Фактори ризику вірусного гепатиту С пов’язані із усіма ситуаціями, коли кров інфікованої гепатитом С людини може потрапити до кровотоку іншої людини:

  • переливання крові, хірургічне втручання;
  • отримання медичної чи стоматологічної допомоги у країнах, де гепатит є поширеним захворюванням, а інфекційний контроль неякісний;
  • спільне використання будь-якого обладнання під час уживання ін’єкційних або інгаляційних наркотиків;
  • спільне використання таких предметів, як леза для гоління, зубні щітки або речі, що можуть подряпати шкіру;
  • пірсинг, татуювання чи косметичні ін’єкційні процедури (наприклад, введення ботулінічного токсину), якщо обладнання для цього використовують повторно;
  • статеві відносини (хоча ризик низький, якщо немає кровотечі);
  • контакт із кров’ю на роботі, наприклад, поранення голкою, порізи, прибирання крові, робота на місці надзвичайних подій із наявністю крові;
  • передавання від матері до дитини під час вагітності чи пологів.

 

Результати тестів на гепатит С: що означає «позитивний» чи «негативний»

Є три типи тестів на виявлення інфекції ВГC.

  1. Тест на антитіла до ВГC визначає, чи ви коли-небудь мали вірус. Деякі люди позбавляються вірусу природним шляхом, без медичної допомоги.
  2. Полімеразна ланцюгова реакція (ПЛР) показує, чи наявний зараз вірус у вашому організмі. Якщо тест ПЛР позитивний, додаткове тестування покаже генотип (штам) вірусу.
  3. Генотипування (визначення генотипу вірусу): генотип визначає лікування, яке ви отримуватимете.

Минулого року МОЗ України отримало найнижчу за всю історію державних закупівель ціну на інноваційне лікування вірусного гепатиту С. Курс лікування новітніми препаратами прямої дії коштуватиме 89 доларів. Завдяки цьому усі пацієнти з гепатитом С, які стоять у черзі на лікування, зможуть вилікуватись безоплатно. Це стало можливим завдяки ефективним державним закупівлям через міжнародні організації.

Центр громадського здоров'я МОЗ України

Читайте також