Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Важливі факти про шоколад

7 липня 2021
5864

Молочний, чорний, білий, з горішками чи родзинками… Видів шоколаду існує безліч та кожен з нас має свій улюблений. Сьогодні у Всесвітній день шоколаду ми хочемо розповісти кілька важливих фактів про цей продукт. Це допоможе вам зробити вибір на користь чи, навпаки, проти шоколаду. 

1. Чорний шоколад містить 50-90% какао-порошку, какао-масло та цукор, молочний – приблизно 10-50% какао-порошку, какао-масло, молоко в певній формі та цукор. Попри те, що чорний шоколад не повинен містити молока, в процесі перероблення можуть бути сліди молока від перехресного забруднення. До шоколаду нижчої якості можуть також додавати жири, рослинні олії, штучні барвники або ароматизатори. Білий шоколад не містить какао-порошку, та виготовляється просто з какао-масла, цукру та молока.

Основну роль у формуванні вартості плитки шоколаду грає какао-масло. Чим його більше в складі, тим дорожче буде продукт. Якщо ж в плитці більше какао-порошку, цукру або ж інших його замінників, ціна такого шоколаду буде значно меншою.

2. Шоколад захищає серце? Какао багате на рослинні хімікати, які називаються флавонолами, які допомагають захистити серце. Чорний шоколад містить у 2-3 рази більше багатого флавонолом какао-порошку, ніж молочний шоколад. Показано, що флавоноли підтримують вироблення оксиду азоту у внутрішній клітинній оболонці судин (ендолетія), який допомагає розслабити судини та покращити кровотік, знижуючи тим самим артеріальний тиск. Флавоноли в шоколаді можуть підвищити чутливість до інсуліну в короткострокових дослідженнях; в довгостроковій перспективі це може зменшити ризик діабету.  https://bit.ly/3dLCl2X 

3. Шоколад та какао не викликають алергію! Часто, цей продукт забороняють їсти дітям через “діатез”. Так, у шоколаді чимало різних сполук і вони можуть викликати у когось алергію. Однак дуже часто “червоні щічки” – це вид дерматиту, але аж ніяк не алергія. Обмежити споживання шоколаду все-таки варто, щоб вберегти здоров’я зубів дитини. Також надмірне споживання солодощів може спричинити появу й інших проблем зі здоров’я, наприклад, ожиріння. 

4. Дослідження показують, що споживання шоколаду, особливо чорного, асоційоване зі зменшенням проявів депресивних симптомів. Вживання шоколаду може збільшувати кількість ендогенних амінів, зокрема, фенілаланіну – нейромодулятора, який бере участь у регуляції настрою людини і відповідно у патогенезі депресії. Також споживання шоколаду супроводжується приємними відчуттями, які позитивно впливають на нейротрансміттерні системи – дофамін, серотонін та ендорфіни https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/da.22950 

5. Жінкам, які годують грудьми, можна їсти шоколад! Грудне молоко виробляється не у шлунку, а в молочній залозі. Це відбувається завдяки пролактину, окситоцину, крові та лімфі. Тому якщо ви мама, що годує, сміливо порадуйте себе шоколадом. https://bit.ly/3yu7LTD 

6. Чорний шоколад має високу калорійність (150-170 калорій приблизно у 28 г) і може сприяти збільшенню ваги, якщо його вживати в надлишку. Він також містить помірну кількість насичених жирів, які можуть негативно впливати на рівень ліпідів у крові, хоча його серцево-захисні ефекти від флавонолів перевищують ризик. 

7. Шоколад можна при діабеті? Якщо вам закортіло солодкого, то оберіть чорний шоколад 70%+ замість “діабетичного”. Спеціальний шоколад для діабетиків може містити жири та калорії як і звичайний шоколад. Також він може підвищити рівень глюкози в крові. Шукайте на етикетці інформацію про вміст вуглеводів, що допоможе регулювати рівень інсуліну. Або ж проконсультуйтесь зі своїм лікарем щодо допустимої порції шоколаду. https://bit.ly/3xeVrX0 

Щоб шоколад дійсно приносив користь та підіймав настрій, його слід вживати в помірній кількості. Купуючи шоколад, обов'язково звертайте увагу на склад: надавайте перевагу шоколаду з вмістом какао 70% і більше у якому відсутні “зайві” інгредієнти: жири, олії, цукор тощо. 

Більше цікавих фактів: https://bit.ly/2VdLM57