Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Тромбоз: ознаки, симптоми і як запобігти цьому стану

13 жовтня 2017
178147

13 жовтня відзначається Всесвітній день боротьби з тромбозом
Вражаючий факт: 1 із 4 людей у всьому світі помирає від станів, спричинених тромбозом.
При тромбозі згустки крові – тромби – утворюються (найчастіше) у глибокій вені ноги (глибокий тромбоз вен) і можуть пересуватися кровообігом, потрапляти в легені (тромбоемболія легеневої артерії). Глибокий тромбоз вен та тромбоемболія легеневої артерії – небезпечні та потенційно смертельні медичні стани.
Тромбоз може бути венозний і артеріальний, в залежності від того, де – у вені чи артерії – утворюється тромб.
Хороша новина полягає у тому, що в багатьох випадках, якщо не в більшості, тромбозу можна запобігти.
Фактори ризику тромбозу включають госпіталізацію, хірургічні операції, рак, тривалу нерухомість, випадки тромбозу в сім’ї, прийом препаратів, що місять естроген (протизаплідні таблетки або замісна гормональна терапія), вагітність та/або недавні пологи.
Ознаки і симптоми тромбозу включають біль і/або чутливість у литці або стегні, набряк ноги, стопи або щиколотки, почервоніння і/або помітна зміна кольору, тепло.
Ознаки та симптоми тромбоемболії легеневої артерії включають задишку, швидке дихання, біль у грудях (може ставати гіршим при глибокому диханні), швидкий пульс, запаморочення і/або втрата свідомості.
Тромбоз може виникнути в людини незалежно від віку. 
Найнадійніший спосіб захиститися від тромбу, що загрожує життю, – це дізнатися, чи ви в зоні ризику. Знайте ознаки та симптоми тромбозу і негайно зверніться до лікаря, якщо це необхідно.

Читайте також