Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Серцево-судинні захворювання. Які послуги можна отримати безоплатно?

29 вересня 2021
3620

29 вересня у світі відзначають День серця. Це — чудова нагода поговорити про серцево-судинні захворювання. Профілактика, діагностика та лікування серцево-судинних хвороб — в особливому фокусі Програми медичних гарантій. Держава гарантує пацієнтам безоплатне надання певних послуг і забезпечення визначеними ліками.

Низку послуг із профілактики та лікування серцево-судинних захворювань надає лікар первинної ланки (терапевт або сімейний лікар):

  • вимірювання артеріального тиску;
  • оцінювання загального серцево-судинного ризику за шкалою SCORE;
  • електрокардіограма (ЕКГ);
  • аналіз крові на загальний холестерин;
  • швидкий тест на тропонін (специфічний маркер інфаркту міокарду). У поєднанні з результатами ЕКГ або методами діагностичної візуалізації він допомагає визначити гострий стан.

За потреби сімейний лікар виписує направлення на проведення додаткових досліджень (наприклад, УЗД серця) або на консультацію до кардіолога. З електронним направленням ці послуги є безоплатними для пацієнта.

Сімейний лікар за потреби може виписати електронний рецепт на ліки від серцево-судинних захворювань, що входять до програми «Доступні ліки»

Зараз до неї входять 198 лікарських засобів для лікування серцево-судинних захворювань та 27 лікарських засобів для первинної та вторинної профілактики інфарктів та інсультів. Регулярне та безперервне вживання ліків дозволяє тримати серцево-судинні захворювання під контролем та уникнути різкого погіршення стану здоров’я пацієнта.

Як діяти у разі виникнення гострих станів?

Якщо у пацієнта стався інфаркт чи інсульт, щоб отримати допомогу йому треба викликати «швидку» за номером 103. Бригада, яка приїде на виклик, має доставити пацієнта в  медзаклад, який уклав договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) на надання послуг з лікування інфаркту чи інсульту.

У 2021 році НСЗУ уклала договори на лікування гострого мозкового інсульту з 237 медичними закладами загальною сумою понад 1,4 млрд грн. На лікування гострого інфаркту міокарда — із 66 закладами  загальною сумою  майже 490 млн грн.

Упродовж ІІ кварталу 2021 року за пріоритетною послугою “медична допомога при гострому інфаркті міокарда” за даними  електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ) проліковано понад 4 тис. випадків. Медична допомога при гострому мозковому інсульті — понад 18 тис. випадків.

У медзакладі пацієнт із інфарктом чи інсультом безоплатно може отримати такі послуги:

  • діагностика (КТ, МРТ, ангіографія, екстрені лабораторні дослідження);
  • проведення тромболітичної терапії (при інсульті), стентування (при інфаркті);
  • цілодобовий моніторинг стану в реанімації;
  • медична реабілітація в гострому періоді;
  • лікарські засоби з Національного переліку основних лікарських засобів та витратні матеріали;
  • ліки та медичні засоби, які закуповуються централізовано за кошти бюджету (наприклад, стенти);
  • харчування в стаціонарних умовах.

Важливо пам’ятати, що хворобам серцево-судинної системи можна запобігти, якщо обрати здоровий і активний спосіб життя, а також регулярно відвідувати сімейного лікаря з профілактичними візитами.