Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Що змінює цифровізація для українців, які проходять реабілітацію?

10 травня 2023
485

Через війну потреби українців у реабілітації зросли в десятки та навіть сотні разів. Для надання комплексної, сучасної та доказової допомоги постраждалим громадянам держава трансформує систему надання реабілітаційної допомоги в Україні.

Окрім розвитку потужних реабілітаційних відділень на базі багатопрофільних лікарень, створення міждисциплінарних реабілітаційних команд та розширення послуг у рамках Програми медичних гарантій, впроваджується цифровізація реабілітаційних процесів в електронній системі охорони здоровʼя. Це дозволить зробити процес відновлення пацієнта прозорим, доказовим та ефективним.

Що це означає для пацієнта на практиці?

Мультидисциплінарна команда разом із людиною, яка відновлюється, встановлює цілі реабілітації, які є важливими саме для неї, і спільно розробляє індивідуальний реабілітаційний план.  Це – основний електронний документ, у якому визначаються мета, завдання реабілітації, а також комплекс заходів та засобів, необхідних для їх досягнення. Надалі уся медична інформація про реабілітаційні втручання, результати обстеження, маніпуляції тощо буде повною мірою вноситися до електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) усіма фахівцями мультидисциплінарної реабілітаційної команди. Це дозволить усім залученим спеціалістам відслідковувати процес та прогрес реабілітації, а за потреби – оперативно коригувати план.

Чому це важливо?

Передусім пацієнту не знадобиться шукати, збирати та роками зберігати паперові довідки. Усі дані про здоровʼя та відновлення пацієнта будуть зберігатися в єдиному місці – його електронній медичній картці. При цьому такі дані неможливо втратити чи загубити, а за потреби та за згодою пацієнта отримати доступ до них зможе медичний фахівець та мультидисциплінарна реабілітаційна команда у будь-якому куточку країни. Тобто якщо пацієнт, наприклад, буде скерований до іншого медичного закладу, йому не доведеться везти з собою відповідні медичні документи з попереднього місця реабілітації – уся необхідна інформація буде доступною в ЕСОЗ. Таким чином, медичні дані про реабілітацію та стан здоровʼя пацієнта будуть надійно збережені та захищені на рівні держави. 

На додаток, на основі даних в ЕСОЗ буде сформовано профіль функціонування людини за принципами Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоровʼя (МКФ). Це дозволить надалі створювати цифрові інструменти для взаємодії між  медичною, соціальною, освітньою та іншими галузями.

У перспективі це суттєво спростить процес отримання довідок та призначення пенсій, соціальних виплат та здійснення інших заходів соціальної підтримки особи без додаткового бюрократичного навантаження.

 

Впровадження реабілітаційного функціоналу в ЕСОЗ та розробка навчальних онлайн-курсів відбувається в рамках проєкту «Реабілітація травм війни в Україні», який фінансується за підтримки Швейцарії та Європейського Союзу в Україні. 

Розбудова ефективної системи реабілітації є ініціативою першої леді Олени Зеленської. Проєкт «Реабілітація травм війни в Україні» реалізують Міністерство охорони здоров'я України, НСЗУ Національна служба здоров'я України, Міністерство соціальної політики України, Офіс Президента України, радниця-уповноважена Президента України з питань безбар’єрності, БФ Пацієнти України, ДП «Електронне здоровʼя», Український центр охорони здоров'я  та Український католицький університет.