Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Що таке бронхоскопія та навіщо вона потрібна?

9 серпня 2021
4619

Рак є другою найпоширенішою причиною смертей у світі після  серцево-судинних захворювань. Згідно з дослідженням Глобального тягаря хвороб*, у 2019 році злоякісні новоутворення спричинили смерть понад 10 млн людей у світі. В Україні онкологічні захворювання входять до п’яти основних причин смерті громадян. Найпоширеніші форми новоутворень серед чоловіків і жінок усіх вікових категорій, які мають найбільший тягар в Україні, ранжуються так:

Чоловіки:

  1. Рак трахеї, бронхів і легенів.
  2. Рак товстої і прямої кишки.
  3. Рак шлунку.
  4. Рак простати.
  5. Рак підшлункової залози.

Жінки:

  1. Рак молочної залози.
  2. Рак товстої і прямої кишки.
  3. Рак шлунку.
  4. Рак трахеї, бронхів і легень.
  5. Рак яєчників.

Отже, рак трахеї, бронхів і легень — в першій п’ятірці найпоширеніших новоутворень. Утім, якщо їх виявити вчасно, вони добре піддаються лікуванню. Одним із високоефективних методів ранньої діагностики новоутворень органів дихання є бронхоскопія. Це інструментальне обстеження трахеї та бронхів, яке дає можливість взяти матеріал на дослідження, або здійснити певні оперативні втручання. 

Бронхоскопія входить до пріоритетних медичних послуг, а отже вона є  повністю безоплатною для пацієнтів. Щоби скористатися цією послугою, пацієнту потрібно звернутися до свого сімейного або лікуючого лікаря. Якщо лікар вважатиме за доцільне, то призначить та випише направлення на таке обстеження.

Для проходження бронхоскопічного обстеження пацієнт може обрати будь-яку лікарню, яка має договір з НСЗУ на надання амбулаторних пріоритетних послуг. Лікувальних закладів, де можна пройти бронхоскопію, — 258. Повний перелік доступний за посиланням. 

До безоплатної послуги включена:

  • консультація лікаря перед дослідженням для виявлення протипоказань та інших аспектів, аналіз попередніх досліджень;
  • видача направлення пацієнту на проведення рентгенологічного дослідження органів грудної порожнини для планування об’єму маніпуляції (у разі, якщо пацієнт не має вже зробленого рентгену);
  • діагностична бронхоскопія для огляду дихальних шляхів без або із ендоскопічною маніпуляцією;
  • забір матеріалу для гістологічного дослідження; 
  • оцінювання структури гортані, трахеї та бронхів, вигляду слизової тощо;
  • анестезія та анестезіологічний моніторинг;
  • аналіз та опис результатів.

 * Міжнародне дослідження тягаря хвороб (Global Burden of Disease — GBD) вимірює тягар проблем здоров’я серед населення в 195 країнах, включно з Україною. Це найповніше порівняльне дослідження з питань охорони здоров’я, яке охоплює 286 причин смерті, 369 захворювань та травм і 87 факторів ризику у 204 країнах та територіях, починаючи з 1990 року.