Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Обмеження використання гаджетів та корисна гімнастика для очей. Як зберегти здоров'я дітей

8 грудня 2021
2194

Цифрові технології займають неабияку частину сучасного життя. Вони супроводжують нас скрізь: в розвагах і роботі, медицині та освіті. Цьому не варто чинити спротив, проте, як і в усьому, варто пам’ятати про міру навантажень.  

Минулого року під час профілактичних медоглядів було виявлено зниження зору у понад 280 тисяч дітей у віці до 17 років. Але тривале перебування перед увімкненими екранами різних пристроїв впливає не лише на здоров’я очей. Загальне зниження рухової активності має негативні наслідки для всього організму.

Що можуть зробити батьки, вихователі і вчителі?

Контролювати час, що дитина проводить за екранами, і чітко дотримуватися встановлених гігієнічних вимог. А також – постійно чергувати види діяльності. 

Після роботи з комп’ютерною технікою потрібно обов’язково виконувати комплекси вправ для профілактики зорової та статичної втоми. Такі вправи наведені в Санітарному регламенті для закладів загальної середньої освіти.

Комплекс вправ гімнастики для очей 

  1. Швидко покліпати очима, заплющити очі та посидіти спокійно на рахунок 1-5. Повторити 4-5 разів. 
  2. Міцно заплющити очі, на рахунок три розплющити очі та подивитися вдалечінь на рахунок 1-5. Повторити 4-5 разів. 
  3. Витягнути праву руку вперед. Стежити очима, не повертаючи голови, за повільними рухами вліво і вправо, вгору і вниз вказівного пальця витягнутої руки. Повторити 4-5 разів. 
  4. Подивитися на вказівний палець витягнутої руки на рахунок 1-4, потім перенести погляд вдалечінь на рахунок 1-6. Повторити 4-5 разів. 

У середньому темпі проробити 3-4 кругових рухів очима праворуч, потім стільки ж – ліворуч. Розслабити очні м’язи й подивитися вдалечінь на рахунок 1-6. Повторити 1-2 рази. 

Ці прості вправи допоможуть не лише підтримувати гігієну зору у дітей, а й знімати напруження від навчання – тож варто їх регулярно та систематично застосовувати. 

Турбуймося разом про здоровий зір наших дітей!