Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Як захиститись від інфікування COVID-19, грипом та іншими ГРВІ

4 лютого 2022
1109

За минулий тиждень, за інформацією Центру громадського здоров’я, на ГРВІ, в тому числі і COVID-19, захворіли більше 413 тисяч людей. З них 40% – це діти віком до 17 років. 

Також вже було виявлено випадки захворювання на віруси грипу. Дані свідчать, що наразі в Україні триває дуже високий рівень інтенсивності епідпроцесу. 

Саме тому потрібно дотримуватись всіх протиепідемічних правил, адже ризик захворіти на COVID-19, грип чи будь-які інші віруси респіраторної групи інфекцій залишається високим. Окрім того, є ризик одночасно захворіти на COVID-19 та грип. 

Для захисту від будь-яких вірусних інфекцій варто: 

  • Регулярно мити руки
  • Правильно використовувати захисну маску
  • Уникайти відвідування великих скупчень людей
  • Дотримуватись фізичної дистанції
  • Отримати щеплення від COVID-19 та грипу

Також нагадаємо, що базовий курс вакцинації від COVID-19 та бустерна доза від захищає від ризиків хвороби. Водночас щеплення від грипу не включено до Національного календаря профілактичних щеплень. 

Разом з тим, обидва захворювання можуть вражати легені, стати причиною пневмонії, дихальної недостатності та мати тривалі наслідки для здоров’я. 

Тому важливо за перших симптомів вірусної інфекції стежити за своїми симптомати та звертатись до сімейного лікаря, а не займатись самолікуванням. 

Захищає від ризиків важкого перебігу останніх двох хвороб лише вакцинація. Тобто йдеться про щеплення від грипу та щеплення від COVID-19.

Раніше Міністерство охорони здоров’я вже пояснювало для чого та як можна вакцинуватись від грипу та COVID-19 https://bit.ly/3scv2r