Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Як отримати ліки пацієнтам з цукровим діабетом?

16 червня 2021
2843

Діабет – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза людини не виробляє достатню кількість інсуліну (діабет І типу), або ж організм людини не може ефективно використовувати вироблений інсулін (діабет II типу). В Україні на діабет II типу хворіють близько 1 млн людей. Близько 200 тисяч людей хворіють на діабет І типу і є інсулінозалежними.

Алгоритм дій пацієнта з метою профілактики, діагностики та лікування цукрового діабету.

У першу чергу, вам потрібно звернутись до сімейного лікаря, терапевта або педіатра, з яким укладена декларація. Саме він надасть консультацію щодо запобігання виникненню діабету. Зважаючи на ваш стан здоров’я, фактори ризику та можливу спадковість, лікар випише направлення на проведення досліджень або на консультацію лікарів-спеціалістів, наприклад, до ендокринолога.

Лікар первинної медичної допомоги надає безоплатні послуги, спрямовані на профілактику, діагностику та лікування діабету:

  • вимірювання рівня цукру в крові;
  • регулярне вимірювання артеріального тиску – постійний підвищений тиск може свідчити про початок хвороби;
  • оцінку загального серцево-судинного ризику за шкалою SCORE;
  • вимірювання індексу маси тіла та окружності талії – вісцеральний жир, який відкладається на внутрішніх органах, підвищує ризик розвитку діабету II типу;
  • аналіз на загальний холестерин;
  • консультація щодо здорового способу життя;
  • направлення на інші аналізи та дослідження у вузьких спеціалістів;
  • рецепти на ліки, зокрема за програмою “Доступні ліки”.

Профілактика, своєчасне діагностування та контроль діабету дозволяє запобігати розвитку тяжких ускладнень, викликаних цим захворюванням.

Для людей з діабетом II типу є можливість отримувати необхідні ліки за програмою “Доступні ліки” безоплатно або з незначною доплатою. На сьогодні до цієї програми включено 48 препаратів для лікування діабету II типу. Отримати їх можна за електронним рецептом вашого лікаря в аптеці, яка підключена до програми. На вхідних дверях такої аптеки розміщено наліпку “Доступні ліки”. 

Забезпечення пацієнтів інсулінами відбувається за кошти Державного бюджету, які виділені МОЗ на цю програму і розподіляються до місцевих бюджетів. До 1 жовтня 2021 питання забезпечення пацієнтів інсулінами залишається в компетенції місцевої влади. 9 червня з Програми медичних гарантій до місцевих бюджетів було передано ще 433 млн грн для забезпечення пацієнтів інсулінами.

Щоб отримати препарати інсуліну пацієнту необхідно:

  • звернутись до ендокринолога, у якого пацієнт перебуває на обліку. Лікар вносить відомості про пацієнта в Реєстр пацієнтів, що потребують інсулінотерапії та виписує рецепт.
  • прийти з рецептом до аптеки та отримати інсулін безоплатно або з невеликою доплатою (залежно від категорії хворих на діабет, виду та форми випуску препарату інсуліну). Відпуск препаратів інсуліну здійснюється аптеками, перелік яких визначають структурні підрозділи з питань охорони здоров’я, відповідно до укладених договорів. Інформацію про такі аптеки можна отримати у закладах охорони здоров’я або в структурних підрозділах з питань охорони здоров'я.

З 1 липня 2021 для лікарів стане обов’язковим ведення медичних записів щодо плану лікування таких пацієнтів в електронній системі охорони здоров’я. Лікарів навчать працювати з новими електронними інструментами.