Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Як годувати дитину грудьми?

7 серпня 2021
6908

Процес годування дитини грудним молоком є природним та фізіологічним процесом, утім часто супроводжується низкою запитань. Чи впливає харчування мами на якість грудного молока? Що робити, якщо мама захворіла? Чи варто вакцинування під час грудного вигодовування? Відповіді на ці та інші запитання ми розглянемо нижче.

Чи потрібна спеціальна дієта мамі, яка годує дитину грудьми?

Ні. Під час грудного вигодовування мама не потребує спеціального харчування — достатньо, аби воно було раціональним та збалансованим. Раціон матері, яка годує, має складатися з фруктів, овочів, ягід, зелені, цільнозернових продуктів та продуктів із високим вмістом білка: м’яса, безпечних видів риби, бобових, яєць та горіхів. Рекомендовано споживати 2–3 порції білка та не менше трьох порцій овочів на день. Варто пам’ятати про цільнозернові продукти: висівковий хліб, макарони твердих сортів та каші. Важливо також споживати достатню кількість рідини.

Основний принцип харчування жінки, що лактує,  — це споживання якісних продуктів із достатньою енергетичною цінністю та збалансованим вмістом макро- та мікронутрієнтів, а також уникнення вживання алкоголю, адже безпечної дози алкоголю не існує. Наголошуємо також на необхідності відмови від куріння та інших шкідливих звичок.

За графіком чи на вимогу? Як годувати дитину і зрозуміти, що вона наїдається?

Фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендують годувати дитину на вимогу. Дотримуватися графіку не потрібно. Спочатку немовля проситиме груди часто (не лише для їжі, а і для втамування спраги, заспокоєння, відчуття безпеки). У перші місяці життя дитини кількість прикладань може сягати 20 на день. Режим годування врегулюється поступово. 

Як зрозуміти, що маляті достатньо маминого молока? Дитя, яке втамувало голод, — активне, спокійне, системно набирає вагу. Якщо мамі здається, що молока мало чи лактація не врегульована, варто спробувати частіше прикладати дитину до грудей — це покращує лактацію.

Як правильно прикладати дитину до грудей?

Правильне прикладання допоможе уникнути низки проблем: травмування сосків (виникнення тріщин), застою молока (лактостазу) і запалення молочної залози (маститу). Крім того, якщо малюк правильно бере груди, це стимулює лактацію. Передовсім матері та дитині необхідно забезпечити контакт «шкіра до шкіри» та прикласти немовля до грудей якнайшвидше після народження.

Перш ніж коригувати прикладання, варто прийняти зручну для мами й малюка позу, адже іноді процес годування може тривати довго.

  • Рот дитини має бути широко відкритим, нижня губа — вивернута назовні. Рекомендовано спершу доторкнутися соском до губ дитини, зачекати щоби вона сама широко відкрила ротик.
  • Підборіддя — торкається грудей. Носик дихає вільно.
  • Дитина має захопити разом із соском більшу частину нижньої ділянки ареоли.

Якщо процес годування для матері безболісний, а дитина смокче повільно, тривало та ковтає молоко — значить, прикладання правильне. Однак, якщо ротик маляти відкритий нешироко, а губи вивернуті всередину, носик вільно не дихає і впирається в груди, смоктальні рухи короткі та швидкі, дитина часто відривається від грудей, а мама під час годування відчуває біль або ж дискомфорт — прикладання відбулося не зовсім правильно. У таких випадках потрібно відкоригувати техніку прикладання дитини до грудей та звернутися по допомогу до медичного фахівця чи спеціаліста в грудному вигодовуванні.

Чи згортати грудне вигодовування, якщо мама захворіла?

У більшості випадків — ні. Однак, усе залежить від захворювання. Передовсім необхідно звернутися до сімейного лікаря чи фахівця відповідного профілю, якщо у вас є певні захворювання, при яких грудне вигодовування може бути протипоказаним, та зважати на його рекомендації. Якщо мама захворіла на застуду чи навіть гостру респіраторну хворобу COVID-19, у її організмі виробляються антитіла, які з молоком отримує немовля. Тому можна навіть збільшити кількість прикладань дитини до грудей. Це посилить її захист. Рекомендовано одягати маску та використовувати засоби індивідуального захисту, щоби зменшити ймовірність інфікування дитини та вірусне навантаження на малюка, мити руки перед годуванням та після нього, регулярно прибирати та провітрювати приміщення. У разі погіршення стану здоров’я необхідно обов’язково проконсультуватися з лікарем.

Чи варто вакцинуватися під час грудного вигодовування?

Вакцинувати жінок, які годують дітей грудьми, можна. Окрім вакцинації проти вітряної віспи й жовтої лихоманки, які робити не можна через ризик інфікування дитини. Решту щеплень: від дифтерії, правця, гепатиту В, менінгококової інфекції, навіть від кору, паротиту і краснухи дозволені в період лактації. Важливо розуміти, що щеплення мами не замінює вакцинування дитини, тож важливо, аби малюк також отримував щеплення вчасно та відповідно до Календаря профілактичних щеплень.

ДОДАТКОВО:

Молоко матері є найкориснішим продуктом харчування для немовлят, у тому числі передчасно народжених та хворих. Грудне вигодовування — це запорука міцного здоров’я, найефективніший спосіб його підтримки, профілактики виникнення захворювань та гармонійного психофізичного розвитку малят. За інформацією ВООЗ, майже 2 з 3 малюків не отримують виключно грудного вигодовування впродовж перших шести місяців. Однак глобальна мета як ВООЗ, так і Міністерства охорони здоров’я України — підвищити частку таких дітей до 50 %. З 1 до 7 серпня у світі триває Тиждень підтримки грудного вигодовування, до нього вже багато років поспіль долучається й Україна.

Кожна мама має пам’ятати, що грудне вигодовування — це найкращий захист дитини з перших хвилин її життя. Запорука міцного здоров’я та гармонійного розвитку — це грудне вигодовування.