Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Головні факти про електронні сигарети та їх вплив на здоров'я

23 червня 2018
112786

Електронні сигарети рекламують як більш безпечну альтернативу звичайним сигаретам. Водночас, немає переконливих свідчень, що переходити на електронні сигарети навіть курцям зі стажем є справді вдалим рішенням. Зібрали факти про електронні сигарети та їх вплив на здоров'я.

Кількість споживачів електронних сигарет у світі невпинно збільшується - від близько 7 мільйонів у 2011 році до 35 мільйонів у 2016 році. Серед електронних сигарет виокремлюють "е-сигарети”, "електронні кальяни", "моди", "вейпи”, чи "електронні системи доставки нікотину".

Як впливають електронні сигарети на здоров'я

Досі тривають дослідження щодо впливу електронних сигарет на здоров’я. І жодне не дає однозначної відповіді, включно з міжнародними організаціями.

Центр з контролю та профілактики захворювань в США (CDC) вказує, що в цілому електронні сигарети є менш шкідливими за тютюн. Хоча в складі рідини більшість електронних виробів також містять нікотин, що викликає залежність: https://goo.gl/mLZufs

Інші науковці кажуть, що дим електронної сигарети може бути канцерогеном і підвищує ризики хвороб серця, раку легень (https://goo.gl/zq77s2), може викликати запалення легень та підвищує ризики розвитку хронічного обструктивного захворювання легень (https://goo.gl/ncF6uB).

Оскільки ми досі не знаємо, який ефект це може спричинити у довгостроковій перспективі, від електронних сигарет краще утримуватися, як і від звичайних.

Ось ще кілька фактів, чому варто відмовитись від електронних сигарет:

З переходом на електронні сигарети важче кинути курити

Існують дослідження, які вказують, що люди, які намагаються відмовитися від куріння за допомогою електронних сигарет, мають менші шанси на успіх, у порівнянні з тими, хто ці пристрої не використовує: https://goo.gl/kHbJve

Електронні+звичайні сигарети = ще більший ризик для здоров'я

Перехід на електронні сигарети сприяє виникненню нового, так званого дуального (подвійного) стилю куріння, тобто споживання електронних та звичайних сигарет одночасно. Ось, наприклад, дослідження, результати якого застерігають використовувати таку комбінацію: https://goo.gl/ESSEk6

Популярність куріння електронних сигарет зростає серед підлітків

В Україні майже кожен 5-й підліток (13-15 років) є споживачем електронних сигарет відповідно до результатів Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну проведеного у 2017 році: https://goo.gl/nFhVqq

Пасивне куріння електронних сигарет також є небезпечним

Використання електронних сигарет некурцями, особливо дітьми та підлітками, може призвести до виникнення нікотинової залежності та підвищує ризик почати курити звичайні сигарети (https://goo.gl/T43Tvr). Небезпечним є і пасивне куріння е-сигарет, особливо для вагітних жінок та дітей.

Не шукайте легких шляхів кинути курити. Найкращий спосіб зробити це - відмовитись від куріння взагалі.

В Україні є корисний сервіс з рекомендаціями, як підготуватися, щоб кинути курити, номером гарячої лінії та порадами, як допомогти курцю http://stopsmoking.org.ua/.

Також важливо, щоби сімейні лікарі звертали увагу на такі речі та говорили зі своїми пацієнтами про ризики куріння та необхідність кидати курити.

Читайте також: 5 причин кинути курити

Читайте також