Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Фунготерапія: Чому рак не можна вилікувати грибами

22 лютого 2019
10495

Лікування раку грибами - так звана “фунготерапія” - це маніпуляція та спроба заробити гроші на довірі й бажанні людей одужати. Цей альтернативний метод, який начебто гарантує повне одужання незалежно від стадії раку, зазвичай пропонують люди, що не є медичними працівниками і найчастіше надають послуги за великі кошти та забирають у пацієнта час, який він міг би присвятити лікуванню. Розказуємо, чому рак не можна вилікувати грибами. 

Не існує жодного дослідження, що підтверджує ефективність грибів в лікуванні чи запобіганні раку 

Певний метод вважаєть ефективним, якщо це підтверджено масштабними клінічними дослідженнями. Зазвичай такі дослідження проводяться роками чи навіть десятиліттями (до прикладу, рандомізовані контрольовані дослідження). Жодного схожого дослідження із вивчення ефективності та безпеки препаратів, виготовлених із грибів чи їх компонентів проведено не було. 

Існує невелика кількість досліджень, які вказують на деякі позитивні ефекти застосування витяжки чи екстрактів грибів. До прикладу, для полегшення наслідків хіміотерапії або для посилення імунної відповіді в боротьбі з хворобою. 

Але ми маємо бути обережними з висновками цих досліджень. Часто це результати не репрезентативних досліджень з недосконалою методологією, які є далекими від стандартів доказової медицини (https://goo.gl/ki3U6R). 

Лікування раку грибами може мати непередбачувані побічні ефекти

Люди, що пропагують фугнотерапію, не надають жодної інформації про можливі побічні ефекти, а вказують, що їх не існує взагалі.  

Будь-яка речовина, яка потрапляє в організм людини має досить широкий спектр непередбачуваних побічних ефектів. І якщо пацієнт навіть отримує лікування, затверджене міжнародними стандартами, але хоче “посилити” ефект “цілющим грибом” існує дуже високий ризик більше не отримати жодного лікування. Адже гриби та інші сумнівні рослинні препарати можуть мати вплив на важливі гематологічні показники пацієнта. Якщо вони не в нормі, це може бути підставою для відтермінування або навіть відміни курсу хіміотерапії. В результаті пацієнт не отримує своєчасно лікувального ефекту від традиційного лікування, тим паче не отримує його внаслідок прийому “цілющих грибів”. 

Гриби можуть містити токсичні речовини 

Крім їстівних грибів,  існує чимало отруйних. Вони є небезпечними та можуть призвести до серйозної інтоксикації організму чи навіть смерті. Часто гриби, які використовують для виготовлення препаратів для лікування смертельних хвороб, — це високотоксичні гриби (мухомори, поганки тощо). 

Також важливим є середовище, в якому зростав гриб. Адже гриб має губчасту структуру і здатен накопичувати шкідливі речовини, які його оточують протягом зростання. Навіть якщо гриб не містить токсичних речовин, що синтезовані ним, він може бути отруйним. До прикладу, в ньому може бути висока концентрація свинцю та інших важких металів, що здатні викликати ниркову недостатність — стан, несумісний із життям при відсутності негайної професійної допомоги (https://goo.gl/S6GVT7). 

Чому вато лікуватись лише доказовими методами

Існують стандарти лікування, які вдосконалюються кожного дня. Створюються нові методи, які мають високу ефективність, водночас зберігають якість життя пацієнта на достатньо високому рівні. Такі ліки також мають свої побічні ефекти та певні недоліки. Однак пацієнт інформований про можливі ризики до початку лікування, а не в процесі, чи взагалі не отримав жодної інформації про це. 

Ми наполегливо рекомендуємо довіряти тільки доказовій медицині. Спекуляція на пошуку пацієнтів будь-якої можливості одужати неприпустима.

Змінюємо систему, аби кожен пацієнт мав можливість отримати ефективне, якісне та своєчасне лікування. Завдяки співпраці з міжнародними організаціями ми закуповуємо більше ліків для пацієнтів з онкологічними хворобами. Для лікування раку в дорослих тепер вдається закуповувати 90% препаратів дешевше ніж 2014 року. Подекуди закупівельна ціна ліків зменшилась в 19 разів (https://goo.gl/e9NDxC).  Це означає більше ліків для пацієнтів.

Торік Міністерству вдалось збільшити фінансування по дорослій онкології більше ніж удвічі: з 709 млн грн, передбачений на початку року, вдалося додати ще 910 млн грн. Ці кошти забезпечать значне поліпшення в забезпеченості пацієнтів ліками.

Працюємо далі, щоб кожен українець в разі потреби мав доступ до ефективного лікування.

Читайте також