Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Чи варто робити комп’ютерну томографію при COVID-19?

13 жовтня 2021
3034

Комп’ютерна томографія (КТ) – метод рентгенівського сканування, за якого пучок рентгенівського променю проходить через тканини людського тіла в різних напрямках. Фактично КТ дає змогу визначити стан будь-якого органу людини. У випадку із коронавірусною хворобою COVID-19 йдеться про КТ органів грудної клітини. 

Цей метод діагностики став ще більш популярним серед українців з початку пандемії. Проте, ефективність його використання для хворих на COVID-19 є сумнівною. У першу чергу, тому що відсутність змін на КТ не означає відсутність захворювання. 

Коли варто призначати КТ? 

  • При неможливості забезпечити ПЛР-діагностику коронавірусної хвороби COVID-19;
  • При наявності таких симптомів як дихальна недостатність чи існуванням супутніх патологій;
  • У випадку негативного ПЛР-тесту у пацієнтів із вираженими ознаками захворювання при їх важкому загальному стані. 

Позитивний тест на коронавірусну хворобу COVID-19 за умови задовільного стану пацієнта не є підставою для призначення КТ. 

У питанні направлення на комп’ютерну томографію лікарі мають спиратися на загальний стан пацієнта, наявність дихальної недостатності, показник сатурації (насиченості крові киснем), температуру тіла. 

Якщо існує підозра на інфікування COVID-19, то спочатку лікар має направити пацієнта на тестування. Якщо провести його неможливо, а стан хворого погіршується, тоді призначають КТ органів грудної клітини. 

Фахова спільнота не рекомендує використовувати КТ (​​https://bit.ly/3l6ZYXR)  як масовий метод для всіх, хто має ознаки коронавірусної хвороби. 

Водночас, спеціалісти радять послуговуватись методом ультразвукової діагностики для відслідковування захворювання. Його перевага в тому, що він не дає додаткову дозу опромінення, як у випадку із КТ (https://bit.ly/3l7caIj). 

Повторення КТ пацієнтам із важким та середнім перебігом захворювання рекомендують робити на 21-й день з початку захворювання та через півроку. Проте кожен випадок індивідуальний, тому рішення має ухвалювати лікар.