Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

Чи можна захворіти від кондиціонера і як охолоджуватись правильно

29 травня 2018
4914

Сьогодні розказуємо, чи можна захворіти від кондиціонера і на що звернути увагу, щоби кондиціонер не нашкодив здоров'ю.

Чи можна захворіти від кондиціонера

Позитивні ефекти від використання кондиціонера очевидні - починаючи від особистого комфорту і закінчуючи зниженням ризиків отримання теплового удару. Є дослідження, які вказують на зменшення рівня госпіталізації людей з серцево-судинними захворюваннями. Щодо негативних симптомів, то найбільш поширені з тих, про які повідомляли учасники досліджень, включали виникнення кашлю, подразнень слизової оболонки, труднощі з диханням, головний біль та втому.

Утім, чи це справді пов’язано з кондиціонером? Дослідники так і не знайшли переконливих доказів щодо такого зв’язку.

Ці симптоми також пов’язують із так званим синдромом закритих приміщень. Якщо ви довго перебуваєте в закритому просторі, це справді може виникати. В такому разі важливо частіше провітрювати приміщення та виходити на подвір’я.

"Свіже повітря, навіть в спекотну погоду, необхідне для організму", - підкреслює в.о. міністра охорони здоров'я доктор Уляна Супрун.

 

Як правильно користуватись кондиціонером

Сам по собі кондиціонер не є чимось небезпечним. Проте дуже важливо користуватися ним правильно.

Вчасно робіть техобслуговування кондиціонера

Існують дослідження, які вказують, що брудні фільтри в кондиціонерах можуть забруднювати повітря бактеріями, як наслідок - сприяють розвитку респіраторних інфекцій (https://goo.gl/zV2A2j) (https://goo.gl/wztDU3). Тому вчасно робіть техобслуговування кондиціонера та обов’язково слідкуйте за чистотою фільтрів. На початку нового сезону активного використання кондиціонера фільтри варто почистити або ж замінити на нові.

Уникайте різкого перепаду температур

Головне правило використання кондиціонера - не перестаратися. Коли ви заходите в кімнату, у вас не має бути відчуття, ніби ви потрапили на Північний полюс взимку. Вам повинно бути нормально, комфортно та не спекотно.

Тому коли ви прийшли з вулиці і хочете охолодитись, не ставте одразу дуже низьку температуру. Знижуйте її поступово, щоб не було різкого контрасту між приміщенням та вулицею. Переохолодження може активізувати збудників хвороб, які є в організмі.

Також уникайте сидіння під сильним струменем повітря. Коли воно дме в одну точку, наприклад, область шиї чи обличчя, це може викликати запалення м’язів або нервів.

Слідкуйте за вологістю повітря у приміщенні

Кондиціонери осушують повітря в приміщення, це пов’язано з основними принципами роботи цього приладу. Охолоджене повітря стає сухим, що може бути шкідливо для слизових оболонок та дихальних шляхів. Тому вимикайте його час від часу та регулярно робіть вологе прибирання.

Не забувайте, що свіже повітря необхідне, тому провітрюйте приміщення, коли вимикаєте кондиціонер. В період спеки пийте достатньо води, носіть легкий одяг та не залишайтеся довго на сонці.

Читайте також