Скинути
Контраст
Розмір
Сховати налаштування
Контакт-центр МОЗ
0 800 60 20 19
Налаштування доступності
Close
Налаштування доступності
Контакт-центр МОЗ
0 800 60 20 19
Facebook Youtube Telegram X White
Про міністерство
Стратегія Керівництво Положення про міністерство Міжнародні партнери Очищення влади Внутрішній аудит
Воєнний стан
Громадянам
Заявка на лікування за кордоном Доступні ліки Здоров'я А-Я Всеукраїнський тур ЗміниТИ Закупівлі ліків Безоплатна правнича допомога Опитування Створення безбар`єрного простору Медичний канабіс Військово-лікарські комісії МСЕК Протидія COVID-19
Медичним працівникам
Освіта
Науково-дослідні установи Вступ на спеціальності галузі знань 22 «Охорона здоров'я» Цикли спеціалізації, тематичного удосконалення та заходи БПР у 2024 році
Пресцентр
Документи
Е-здоров'я
e-Stock Електронна інтегрована система спостереження за захворюваннями (ЕЛІССЗ) Система Meddata
Контакти

5 простих правил безпечного новорічного столу

Щоб святкування було виключно приємним, дотримуйтесь простих правил харчової безпеки. Коротко про те, як вберегтися від кишкових інфекцій та уникнути харчових отруєнь за новорічним столом.

1. Дотримуйтесь чистоти

  • Мийте руки перед тим як брати продукти і готувати їжу
  • Мийте руки після туалету
  • Вимийте та продезінфікуйте усі поверхні та кухонне приладдя, що використовується при приготуванні їжі
  • Убезпечте кухню та харчові продукти від комах, гризунів та інших тварин

 

2. Відокремлюйте сире від готового

  • Відокремлюйте сире м’ясо, птицю та морські продукти від готової їжі та страв
  • Для обробки сирих продуктів користуйтесь окремими кухонним приладдям (ножами та дошками)
  • Зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими та готовими харчовими продуктами
  • Не розміщуйте у холодильнику сирі продукти вище полиць із готовими стравами

3. Дбайте про належну теплову обробку

  • Ретельно просмажуйте або відварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця та морські продукти
  • Доводьте такі страви, як супи та печеня до кипіння, щоб бути впевненими у досягненні температури 70 оC
  • При приготуванні м’яса або птиці їх соки повинні бути прозорими, а не рожевими
  • Якщо розігріваєте раніше приготовлені страви, то доводьте їх до кипіння

 

4. Зберігайте харчові продукти при безпечній температурі

  • Не залишайте приготовлену їжу при кімнатній температурі довше ніж на дві години
  • Охолоджуйте без затримки усі приготовлені страви та продукти, які швидко псуються (рекомендована температура - 5 оC і нижче)
  • Тримайте приготовлені продукти гарячими (понад 60 оC) аж до подачі на стіл
  • Не зберігайте приготовлену їжу довго навіть у холодильнику
  • Не розморожуйте продукти при кімнатній температурі

5. Обирайте свіжі та не зіпсовані харчові продукти

  • Використовуйте чисту воду або очищуйте її
  • Не використовуйте продукти, якщо підозрюєте, що вони не свіжі або зіпсовані
  • Обирайте продукти, які пройшли обробку з метою підвищення безпечності, наприклад, пастеризоване молоко
  • Ретельно мийте фрукти та овочі, особливо, якщо плануєте подавати їх у сирому вигляді
  • Не вживайте продукти після закінчення їх терміну придатності