Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Здоров'я А-Я

Категорії

20 жовтня – Всеукраїнський день боротьби з раком грудей

20 жовтня 2020
1179

Щороку 20 жовтня в Україні проходить під знаком особливої уваги до боротьби з раком молочної залози. Цей діагноз встановлюють 15 тисячам українок щорічно. 

"Захворюваність на рак молочної залози в Україні має середній показник серед країн світу, однак смертність зафіксована вище середнього. Найвищі показники захворюваності в нашій країні серед жінок віком понад 60 років, хоча вже з 30 років істотно частішають випадки захворювання. Варто зазначити, що за статистикою кожній четвертій жінці рак грудей діагностують на ІІІ-IV стадії, коли ефективність лікування значно знижується, в той час як виявлений на I стадії рак виліковується у 95% випадків", – відзначила заступниця Міністра охорони здоров’я України Ірина Микичак.

Зазначимо, що МОЗ України за Програмою медичних гарантій 2020 року реалізує державну політику з питань ранньої  діагностики раку грудей. Зокрема, в переліку досліджень, які входять в пріоритетні послуги, включено мамографію, яка призначається пацієнткам після 40 років. За направленням лікаря послуга є безоплатною. Пацієнтці достатньо звернутися до будь-якого з понад 1400 медзакладів, які НСЗУ законтрактувала на пакет «Амбулаторна спеціалізована та високоспеціалізована допомога» та одного з 222 медичних закладів, законтрактованих НСЗУ, для мамографічного дослідження.

Нагадаємо, для запобігання раку молочної залози важливо дотримуватися здорового способу життя (відмовитись від куріння, алкоголю, регулярно займатися фізичною активністю і підтримувати нормальну масу тіла), а також вчасно проходити огляд лікаря:

  • мамолога – не рідше ніж один раз на 1–2 роки;
  • жінкам віком понад 50 років – що два роки здійснювати мамографічні обстеження.

Також усім жінкам після 20 років важливо щомісяця самостійно обстежувати молочні залози. У разі будь-яких змін у молочних залозах необхідно негайно звернутися до свого лікаря.