Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Медичним працівникам

Категорії

Що треба робити лікарю в разі підозри на випадок поліомієліту?

25 жовтня 2021
3499

Якщо ви підозрюєте в пацієнта (незалежно від його віку) поліомієліт, ваш заклад охорони здоров’я (далі — лікувальний заклад) зобов’язаний повідомити про це територіальний Центр контролю та профілактики хвороб (ЦКПХ).

Йдеться про:

  • випадки гострого в’ялого паралічу (ГВП);
  • «гарячі випадки» ГВП;
  • випадки, які мають клінічний перебіг, подібний до поліомієліту.

ЦКПХ:

  1. протягом 24 годин повідомляє Міністерство охорони здоров'я України для подальшого інформування Всесвітньої організації охорони здоров'я;

  2. проводить епідеміологічне розслідування в осередку підозрілого випадку та разом із працівниками лікувального закладу визначають коло контактних осіб (діти віком до 5 років).

Лікувальний заклад:

  1. Здійснює вакцинацію проти поліомієліту:

  • контактних осіб, які не мають щеплень проти поліо;
  • осіб, що щеплені з порушенням Календаря щеплень;
  • осіб,  які не мали даних про щеплення.
  1. Відбирає в кожної особи з підозрою на поліомієліт два зразки фекалій з інтервалом у 24 години (не пізніше 14 днів після початку паралічу).

  2. Відбирає в кожного з трьох прямих контактів (бажано в дітей до 5 років, які не мають щеплення або щепленні не повністю, які проживають у тому самому будинку або поблизу до випадку ГВП) по одному зразку фекалій та забезпечує доставку зразків до вірусологічної лабораторії територіального Центру контролю та профілактики хвороб (обласного, міського) протягом 72 годин.

ЦКПХ та лікувальний заклад:

забезпечують дотримання умов «холодового ланцюга» при зберіганні і транспортуванні зразків до лабораторії.

Що в цей час відбувається з пацієнтом? 

Людину з підозрою на поліомієліт необхідно терміново ізолювати та госпіталізувати до інфекційного відділення для подальшого уточнення діагнозу та симптоматичного лікування — при його підтвердженні. Водночас варто зауважити, що лікування від поліомієліту не існує. Єдиний захист від цієї хвороби — вакцинація. 

Шести доз профілактичних щеплень (у 2 місяці, 4 місяці, 6 місяців, 18 місяців, 6 років і 14 років) достатньо для формування пожиттєвого імунітету від поліо.