Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Медичним працівникам

Категорії

МОЗ України оновило табелі оснащення всієї системи екстреної медичної допомоги

11 червня 2020
15663

Табель матеріально-технічного оснащення визначає, яке обладнання та які ліки мають бути на етапах надання пацієнту екстреної медичної допомоги. Відповідні накази опубліковані на сайті міністерства: «Про затвердження Примірного табеля матеріально-технічного оснащення відділень екстреної (невідкладної) медичної допомоги» та «Про затвердження Примірного табеля оснащення структурних підрозділів системи екстреної медичної допомоги».

Наказами оновлені вимоги до:

  • відділень екстреної (невідкладної) медичної допомоги у багатопрофільних лікарнях інтенсивного лікування;
  • оснащення оперативно-диспетчерських служб, у тому числі,робочого місця диспетчера;
  • пункту постійного базування бригад;
  • оснащення бригад екстреної медичної допомоги (що має бути в автомобілі для транспортування, дихальної підтримки, обладнання для моніторингу стану пацієнта та його реанімації, які засоби для комунікації і т.д.);
  • списку лікарських засобів (має включати тільки доказові препарати для порятунку життя пацієнта або стабілізації стану);
  • навчально-тренувального відділу (мають бути манекени, тренажери та витратні матеріали для відпрацювання навичок).

Нагадаємо, що рік тому Кабінет Міністрів України ухвалив концепцію розвитку  екстреної медичної допомоги. Трансформація екстреної медичної допомоги дозволить принципово покращити якість та доступність екстреної медичної допомоги, щоби в критичній ситуації кожен українець оперативно отримував необхідну допомогу.

В кінці січня 2020 року Кабінет Міністрів затвердив план заходів щодо реалізації Концепції. Він розроблений і прийнятий для того, щоб всі учасники системи екстреної медичної допомоги розуміли, як саме буде розвиватися сфера. План заходів складається з більш ніж трьох десятків нормативних актів, які має розробити Міністерство охорони здоров’я України та ухвалити або своїми наказами, або спільно з Кабінетом Міністрів та Верховною Радою.

У 2025 році склад всіх бригад екстреної медичної допомоги відповідатиме єдиному стандарту. До цього часу всі фельдшери з медицини невідкладних станів і медичні сестри, які зараз працюють в бригадах екстреної медичної допомоги, мають пройти перенавчання і отримати кваліфікацію «парамедик», а водії - «екстрений медичний технік».