Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Трансформація системи

Категорії

Які регіони стали лідерами за виплатами від Нацслужби здоров’я

2 жовтня 2018
3560

Нацслужба здоров’я вперше відзвітувала про свою діяльність. За третій квартал 2018 року Національна служба здоров’я виплатила 161 медичному закладу 819,8 млн грн.  

Лідером за оплатами від Нацслужби здоров’я за третій квартал 2018 року став Київ. За вказаний період 30 медичних закладів столиці, що увійшли в “першу хвилю” укладання договорів з Нацслужбою, отримали на свої рахунки понад 266,8 млн грн.

«Коли ми розпочинали зміни, скептики говорили, що реформа працюватиме тільки у великих містах. Що ми бачимо сьогодні? Справжніми лідерами реформи стали ОТГ і невеликі міста. Балта на Одещині, Червоноград на Львівщині, Селидове і Дружківка на Донеччині, Овруч і Нова Борова на Житомирщині та багато інших стали лідерами і за кількістю декларацій, і за рівнем сервісу, і за рівнем зарплат медиків. Натомість у Києві, який хоч і є лідером за виплатами від Нацслужби, маємо багато звернень від громадян щодо порушень порядку підписання декларацій та дотримання сервісних умов. Ми пильно стежимо за цим і звертаємо увагу місцевої влади на кожне звернення», — коментує заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

Друге місце за виплатами посідає Вінницька область — за три місяці 2018 року 24 медичні заклади «першої хвилі» отримали понад 96,2 млн грн.

Трійку лідерів замикає Полтавська область. Оплата 17 медзакладам області «першої хвилі» за липень-вересень 2018 склала понад 92,2 млн грн.

Дніпропетровська область посідає четверте місце за обсягом грошових виплат від Нацслужби. Оплата 15 медзакладам області склала понад 83,7 млн грн. А ось п’яте місце посіла Хмельницька область. За третій квартал Нацслужба виплатила 9 медичним закладам області, які увійшли до «першої хвилі», понад 53,8 млн грн.  

 

Нагадаємо, що в «першу хвилю» укладання договорів з Національною службою здоров’я не увійшло ні одного закладу з Волинської, Луганської та Тернопільської областей. Тобто ці області не отримали жодних виплат за новою моделлю фінансування за третій квартал від Нацслужби.

Загалом уже 623 медичних заклади працюють з Національною службою здоров’я. З жовтня 2018 року на оплати Служби за тарифами перейдуть ще 389 комунальних медичних закладів, 40 приватних клінік та 33 лікарі-ФОП, де пацієнтів обслуговують сімейні лікарі, педіатри і терапевти. У жовтні Нацслужба вперше оплатить вартість послуг первинної медичної допомоги 462 медичним закладам, які підписали договори у серпні цього року.

Медзаклади, які уклали договори з НСЗУ, обслуговують загалом 23 мільйони українців, з них понад 12 мільйонів уже обрали своїх лікарів.

Інші комунальні медзаклади, що надають первинну допомогу, мають підписати договори з НСЗУ до кінця 2018 року. З 2019 року всі комунальні заклади, у яких працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри, будуть отримувати оплати за послуги від Нацслужби здоров’я за тарифами. «Третя хвиля» укладання договорів розпочнеться наприкінці листопада. Точну дату Нацслужба здоров’я оголосить найближчим часом.

Нагадаємо, кожен третій українець уже обрав свого лікаря. У Харківській, Вінницькій та Полтавській областях декларацію про вибір лікаря підписав кожен другий житель.

Повний звіт Нацслужби здоров’я за 3 квартал 2018 року http://nszu.gov.ua/files/Zvit_NSZU_01.10.2018_NEW.pdf

Читайте також