Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Громадське обговорення

Категорії

Проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до Державних гігієнічних правил і норм «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах»

28 листопада 2019
909

Повідомлення про оприлюднення

 

Проєкт наказу Міністерства охорони здоров'я України «Про внесення змін до Державних гігієнічних правил і норм «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах»

 

Пояснювальна записка

 

Прогноз впливу

 

Аналіз регуляторного впливу

 

Додаток до Аналізу регуляторного впливу. Тест малого підприємництва (М-Тест)

 


ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ОПРИЛЮДНЕННЯ

 

Міністерство охорони здоров'я України повідомляє про оприлюднення проєкту наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про внесення змін до Державних гігієнічних правил і норм «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах».

 

Проєкт наказу розроблено Міністерством охорони здоров’я України на виконання пункту 229 Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 25 жовтня 2017 р. №1106 з метою гармонізація законодавства України з Регламентом Комісії (ЄС) від 19 грудня 2006 року № 1881/2006 про встановлення максимального рівня вмісту певних забруднюючих речовин у харчових продуктах (із змінами).

 

Зауваження та пропозиції приймаються Директоратом громадського здоров'я МОЗ України протягом місяця з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді:

01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7.

 

Контактні особи:

Скапа Тетяна Володимирівна, тел. 253-01-00, e-mail: [email protected]

 


 

ПРОЄКТ

 

Про внесення змін до Державних гігієнічних правил і норм «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах»

 

Відповідно до статті 6 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», підпункту 12 пункту 4 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267, на виконання пункту 229 Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106,

 

НАКАЗУЮ:

 

1. Унести зміни до Державних гігієнічних правил і норм «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах», затверджених наказом Міністерства охорони здоров'я України від 13 травня 2013 року № 368, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 18 травня 2013 року за № 774/23306, виклавши їх у новій редакції, що додається.

 

2. Директорату громадського здоров’я (Скіпальський А.П.) забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

 

3. Установити, що харчові продукти, які відповідають вимогам, що діяли до набрання чинності цим наказом, але не відповідають вимогам цього наказу, можуть перебувати в обігу на ринку України до закінчення строку їх придатності.

 

4. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

 

5. Цей наказ набирає чинності через шість місяців з дня його офіційного опублікування, крім пункту 2 розділу 4 та розділу 8 додатка до Державних санітарних правил і норм «Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах», затверджених цим наказом, які набирають чинності через три роки після набрання чинності цим наказом.

 

Міністр З. СКАЛЕЦЬКА

 


 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проєкту наказу Міністерства охорони здоров’я України «
Про внесення змін до Державних гігієнічних правил і норм «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах»

 

1. Резюме

Гармонізація законодавства України з Регламентом Комісії (ЄС) від 19 грудня 2006 року № 1881/2006 про встановлення максимального рівня вмісту певних забруднюючих речовин у харчових продуктах (із змінами).

 

2. Проблема, яка потребує розв’язання

Виконання пункту 23 підрозділу V розділу 1 Всеохоплюючої стратегії імплементації глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) розділу IV «Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею» Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони», схваленої розпорядженням Кабінету міністрів України від 24 лютого 2016 року № 228 шляхом приведення максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах у відповідність до норм Регламенту Комісії (ЄС) від 19 грудня 2006 року № 1881/2006 про встановлення максимального рівня вмісту певних забруднюючих речовин у харчових продуктах (із змінами).

 

3. Суть проєкту акта

Проєктом наказу МОЗ України «Про внесення змін до Державних гігієнічних правил і норм «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах» пропонується на законодавчому рівні врегулювати питання щодо максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах відповідно до норм Регламенту Комісії (ЄС) від 19 грудня 2006 року № 1881/2006 про встановлення максимального рівня вмісту певних забруднюючих речовин у харчових продуктах (із змінами).

 

4. Вплив на бюджет

Прийняття та реалізація проєкту наказу не потребує додаткових фінансових та інших витрат з державного та місцевих бюджетів.

 

4-1. Відповідність законодавству у сфері державної допомоги

Проєкт наказу не стосується надання державної допомоги суб’єктам господарювання.

 

5. Позиція заінтересованих сторін

Проєкт наказу потребує консультацій із заінтересованими сторонами.

 

Реалізація акта матиме позитивний вплив на інтереси як вітчизняних, так і іноземних виробників харчових продуктів.

 

Прогноз впливу реалізації проєкту наказу на ключові інтереси заінтересованих сторін надається у додатку до цієї пояснювальної записки.

 

Проєкт наказу не стосується питань функціонування місцевого самоврядування, прав та інтересів територіальних громад, місцевого та регіонального розвитку.

 

Проєкт наказу не стосується соціально-трудової сфери.

 

Проєкт наказу потребує погодження з Національною академією медичних наук України.

 

6. Прогноз впливу

За предметом правового регулювання реалізація проєкту акта не матиме впливу на:

 

розвиток регіонів;

 

ринок праці;

 

екологію та навколишнє природне середовище.

 

Проєкт наказу впливає на ринкове середовище, забезпечення інтересів і прав громадян та суб’єктів господарювання, а також на громадське здоров’я за рахунок випуску, реалізації та споживання безпечної продукції.

 

7. Позиція заінтересованих органів

Проєкт наказу потребує погодження з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини, Державною регуляторною службою України, та потребує проведення державної реєстрації в Міністерстві юстиції України.

 

8. Ризики та обмеження

У проєкті наказу відсутні положення, які порушують принцип забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків та положення, що мають ознаки дискримінації.

 

Проєкт наказу не містить норм, що зачіпають права і свободи, гарантовані Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод.

 

У проєкті наказу відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

 

9. Підстава розроблення проєкту акта

Проєкт наказу розроблено на виконання пункту 23 підрозділу V розділу 1 Всеохоплюючої стратегії імплементації глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) розділу IV «Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею» Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони», схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 228-р, пункту 246 Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106.

 

Міністр охорони здоров’я України Зоряна СКАЛЕЦЬКА

 


 

ПРОГНОЗ ВПЛИВУ
реалізації акта на ключові інтереси заінтересованих сторін

 

1. Проєкт наказу надасть змогу привести у відповідність до норм законодавства Європейського Союзу вимоги до переліку діючих речовин ветеринарних препаратів та встановити максимально допустимі межі їх вмісту в харчових продуктах тваринного походження.

 

2. Вплив на ключові інтереси усіх заінтересованих сторін:

 

Заінтересована сторона

Ключовий інтерес

Очікуваний (позитивний чи негативний) вплив на ключовий інтерес із зазначенням передбачуваної динаміки змін основних показників
(у числовому або якісному вимірі)

Пояснення (чому саме реалізація акта призведе до очікуваного впливу)

короткостроковий вплив
(до року)

середньостроковий вплив
(більше року)

Споживачі харчових продуктів

Забезпечення захисту споживачів харчових

Позитивний

(+)

Позитивний

(+)

Проєкт наказу визначає сучасні європейські вимоги до забруднюючих речовин у харчових продуктах та сприяє усуненню розбіжностей між зазначеними вимогами у вітчизняному та європейському законодавстві.

Оператори ринку діяльність яких пов’язана з харчовими продуктами

Добросовісне виробництво харчових продуктів; забезпечення ефективного функціонування внутрішнього та зовнішнього ринків

Негативний

(-)

Позитивний

(+)

У короткостроковому періоді можливий супротив суб’єктів господарювання до змін через зобов’язання дотримуватися нових рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах. В середньостроковому періоді наявність конкретних правил, яких необхідно дотримуватись, надасть можливість чітко виконувати їх вимоги та зменшить вірогідність зловживання з боку контролюючих органів під час здійснення заходів контролю та налагодження торгівлі з країнами ЄС.