Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Зупинити захворюваність на кір може вакцинація

16 червня 2017
6819

Цього року 735 людей із 15 регіонів України захворіли на кір. Більшість із них – діти. Ріст захворюваності насамперед пов’язаний із низьким рівнем вакцинації. У 2016 році лише 45% дітей в Україні зробили щеплення від кору. Повторну дозу вакцини отримали лише 30% дітей. 

Кір – небезпечне вірусне захворювання, що є однією із основних причин дитячої смертності у світі. Захворювання дуже швидко поширюється – вірус кору передається при кашлі, чханні чи тісному контакті з хворим. 

«У світі прагнуть елімінувати кір взагалі. У країнах, де вакцинація від захворювання охоплює більшість населення, люди перестають хворіти на кір. І неприйнятною є ситуація, коли в час доказової медицини, лікарі чи інший медичний персонал відмовляє молодих батьків від щеплення дітей. Вважаю, що це своєрідний медичний злочин», – зазначила Оксана Сивак.

Кір може мати серйозні наслідки, особливо у дітей віком до 5 років. Зокрема, може спричинити запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт), пневмонію, діарею, енцефаліт і навіть призвести до смерті. Спеціального лікування від цього захворювання нема. Найкращий захист від кору – вакцинація. 

«Ми підтримуємо Міністерство охорони здоров’я у прагненні домогтися належного рівня імунізації, щоб кожна дитина в Україні була захищеною. Нажаль, батьки часто недооцінюють важливість вакцинації, тому що вони не бачать жахливих наслідків цієї хвороби. Дуже важливо, щоб діти отримували дві дози вакцини проти кору, а також вакцини проти інших п’яти захворювань до того, як вони ідуть до школи. Вакцина проти кору безпечна, надійна та ефективна. Такі вакцини використовуються не лише в Україні, але і в багатьох інших європейських країнах», – повідомила Марте Еверард, голова бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні.

В Україні є комплексна вакцина від кору, паротиту і краснухи (КПК). Вона безпечна, ефективна, і забезпечує тривалий захист. Для найкращого захисту дитина повинна отримати дві дози КПК вакцини. Якщо з якихось причин ваша дитина не була вакцинована відповідно до календаря профілактичних щеплень, зверніться за консультацією до лікаря.

«Вакцини в країні є, тому немає жодних виправдань, щоб не вакцинуватися. Ми завезли понад 1.2 мільйона доз вакцини КПК виробництва GSK у 2016 році, і зараз в регіонах є в наявності близько 900 тис. доз цієї комбінованої вакцини. Ми закликаємо лікарів проактивно запрошувати батьків на вакцинацію, а батьків перевірити вакцинальний статус своїх дітей і не відмовлятися від щеплення», – наголосила Джована Барберіс, голова представництва ЮНІСЕФ в Україні. 

Нагадаємо, що за останні 15 років зріст захворювання в Україні спостерігався тричі – у 2001, 2006 та 2012 роках. У ці роки захворюваність зростала у десятки і сотні разів. Зокрема, у 2012 році захворіли близько 13 тисяч людей. Для того, щоб попередити захворювання і уникнути ускладнень, проконсультуйтеся зі своїм лікарем щодо вакцинації.

Інформація про наявність вакцини

Читайте також