Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Від стигми до своєчасної допомоги: як змінюється охорона здоров’я людей з інвалідністю

3 грудня 2018
2287

3 грудня - Міжнародний день людей з інвалідністю

Найближчим часом українські лікарі вчитимуться працювати за Міжнародною класифікацією функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров’я. Крім того, планується, що у кожній області країни працюватиме центр медичної реабілітації та паліативної допомоги дітям, а система раннього втручання розшириться на всю країну.

 

МОЗ України впроваджує в систему реабілітації Міжнародну класифікацію функціонування

Медична модель обмеження життєдіяльності, на якій ще донедавна базувалась українська охорона здоров’я, передбачала розподіл людей на здорових та хворих. Медицина рятувала життя, але не допомагала людині, що залишилась нерухомою, сліпою або з ампутованою кінцівкою, жити далі.

На відміну від цієї моделі, Міжнародна класифікація функціонування зосереджує увагу не на діагнозі, а включає усі аспекти життя людини (розвиток, участь та середовище), і окремо - для дітей і підлітків. Це дозволяє краще планувати лікування, реабілітацію та створення послуг для людей із хронічними захворюваннями або інвалідністю.

Міжнародна класифікація функціонування - це класифікатор, який використовують в усіх розвинених країнах лікарі, педагоги, спеціалісти з реабілітації та психологи.

Докладно про МКФ, і МКФ ДП: http://moz.gov.ua/mkf

У грудні МОЗ України розпочинає підготовку 75 тренерів, які навчатимуть медичних працівників, працівників соціальної та освітньої сфер користуватись новою для України класифікацією. Набір на навчання фахівців, які хочуть стати тренерами з МКФ, триває до сьогодні, 3 грудня: https://bit.ly/2BNPWV2

 

Реабілітаційні центри для дітей - у кожній області

Що швидше дитина отримує потрібну реабілітацію, то кращими є результати. В Україні критично бракує реабілітаційних центрів для дітей. Сьогодні від моменту направлення дитини в реабілітаційний центр до початку лікування проходить близько року – втрачається цінний час, стан дитини погіршується, а через це реабілітація проходить значно довше і не так результативно порівняно з тим, якби дитина почала отримувати допомогу одразу після виявлення проблеми.

МОЗ України розробило проект постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Положення про центр медичної реабілітації та паліативної допомоги дітям». Це положення стане правовою основою для створення центрів, що надають реабілітаційні та паліативні послуги дітям.

 

Коли це положення розгляне і підтримає Уряд, реабілітаційні центри буде створено, першою чергою, на базі кожного будинку дитини, які зараз є в Україні, вже мають медичний персонал та обладнання. Щонайменше один центр з реабілітації та паліативної допомоги діятиме у кожній області.

 

Система раннього втручання: від 4 областей до усієї країни

Раннє втручання – це комплексна допомога для сім'ї з дитиною від народження до 4-х років, що має інвалідність, порушення розвитку чи ризик їх виникнення. Система раннього втручання підтримує всю сім'ю, даючи їй навички, необхідні для забезпечення найкращих умов для збереження здоров'я дитини, її розвитку і освіти. Завдяки ранньому втручанню діти і батьки отримують знання, навички, що дозволяють їм ефективно інтегруватися в громади.

Такий комплексний підхід уже започатковується у Закарпатській, Львівській, Одеській та Харківській областях.  

Наразі МОЗ України спільно з Мінсоцполітики та МОН України розробляють необхідні правові документи, щоби оптимізувати роботу системи раннього вручання у пілотних регіонах і в подальшому розширити систему на всю країну.

Крім того, Міністерство охорони здоров’я України спільно з Міністерством освіти та науки України переглядають застарілі переліки захворювань, які є підставою для направлення дітей на індивідуальну форму навчання. Передбачається, що школи зможуть відвідувати діти, яким раніше було призначено виключно індивідуальне навчання. Зокрема, підставою для зарахування на індивідуальну форму навчання (за виключенням стаціонарного лікування та медичної реабілітації) будуть хвороби шкіри та підшкірної клітковини, що призводять до значного ризику інфікування – епідермоліз бульозний, важкі форми атопічного дерматиту та вроджений іхтіоз, залежно від стану; тяжкі психічні розлади; захворювання, що супроводжуються лабораторно підтвердженою імуносупресією. Усі інші діти на прохання батьків будуть влаштовані на інші форми навчання на їх вибір.

Завдяки цим змінам діти з інвалідністю перестануть бути заручниками своїх помешкань.

Читайте також