Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Як трансформація охорони здоров’я вплине на ринок ліків

22 червня 2018
1080

Зміни в охороні здоров’я мають зменшити фінансовий тягар людей, які змушені лікуватися власним коштом. Уже у 2019 році розшириться програма “Доступні ліки”,  буде удосконалено процес реєстрації ліків, покращиться контроль якості та врегулюється ринок реклами. Про це повідомили заступники міністра Роман Ілик та Павло Ковтонюк під час Всеукраїнського фармацевтичного конгресу.  

На первинній ланці, з якої цього року почалась трансформація системи охорони здоров’я, працює програма відшкодування вартості лікарських засобів “Доступні ліки”.

“Це гарантована державою пропозиція для лікування трійки найпоширеніших захворювань серед українців. Модель реферування та реімбурсації працює добре: маємо суттєве зниження цін, високий приріст споживання життєвонеобхідних препаратів, підтримку пацієнтів. У цьому напрямку і рухатимемося далі. Вже зараз в Міністерстві створено експертну групу, яка оцінює 40 державних програм з ціллю виокремити ліки, які ми можемо перевести на майданчик “Доступні ліки”. Плануємо почати реалізовувати цей задум вже у 2019 році”, - зазначив Роман Ілик.

Важливою умовою включення кожного додаткового препарату у програму – це його 100% фінансове забезпечення. Прогалини, які зараз існують у централізованих державних закупівлях у частині недостатнього фінансування потреби, не повинні мати місце в гарантованому пакеті медичних послуг.   

“Зараз в нас є унікальна можливість зробити все правильно, тому що ми все робимо з нуля. Ми маємо вичистити усі проблеми, які накопичувалися в системі охорони здоров’я роками. Особливо ті, що стосуються непідкріплених зобов’язань держави – вони є і в ліках, і в медпослугах. Зараз, коли ми формуємо гарантований пакет медичних послуг і ліків, ми будемо їх поступово вичищати. Це перше. Друга задача –  зменшити фінансовий тягар людей, який вони несуть до лікарень з власної кишень. 75% від всього, що пацієнти сплачують в лікарнях – це ліки”, – додав Павло Ковтонюк.   

Буде реформовано регуляторну складову фармацевтичного ринку – непростого процесу реєстрації ліків та відсутності належного контролю за їх якістю.

“Загалом наші головні завдання – це удосконалення процесу реєстрації та покращення контролю якості. Зараз експерти МОЗ спільно з ЄБРР працюють у цьому напрямку. Поєднувати ці повноваження в одному органі, ми, скоріш за все, не будемо. Нині розглядається можливість реформування існуючих органів. Ми розмірковуємо над можливістю створення нової Агенції з питань реєстрації і нового органу інспекції лікарських засобів. Головне, що ми хочемо досягнути цими змінами, це - логічний розподіл обов'язків та чіткі правила субординації в системі”.

Також Міністерство охорони здоров’я розробило законопроект, який має удосконалити та врегулювати порядок реклами ліків та медвиробів.

“Телевізор – не лікарня. Ми повністю підтримуємо ініціативу Міністерство охорони здоров’я щодо обмеження реклами лікарських засобів. Сьогодні треба чітко взяти під контроль те, як рекламується і що рекламується з телеекранів. Той законопроект, який наразі є в комітеті, лише частково відображає Урядовий. Тому я впевнена, що саме в Урядового законопроекту є всі шанси стати Законом”, - сказала народний депутат України, заступник голови комітету охорони здоров’я Ірина Сисоєнко.

Раніше цю ініціативу МОЗ уже підтримали міжнародні фармвиробники.

Читайте також