Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Антифейк МОЗ України про використання каталок бригадами екстреної допомоги

13 травня 2019
2524

До МОЗ України звертаються громадяни зі скаргами про буцімто заборону бригадам екстреної допомоги використовувати каталки для транспортування пацієнтів. Публікуємо спростування брехні про таку заборону.

1. Каталки є в кожному автомобілі екстреної допомоги. За табелем оснащення, кожна бригада, що надає екстрену медичну допомогу, має каталки в автомобілі і повинна ними користуватися: https://bit.ly/2VTSFHd.

2. МОЗ України не видавало жодного наказу, в якому вказано, що працівникам екстреної медичної допомоги заборонено користуватися каталками.

3. Рішення про спосіб транспортування пацієнта приймає керівник бригади екстреної допомоги. Це закріплено наказом МОЗ України про правила виклику бригад швидкої медичної допомоги: https://bit.ly/2VyH6WD.

4. Зміна рішення про транспортування (зокрема не використовувати каталки) може бути виправдане певними ситуаціями. Наприклад, при показах, коли треба використовувати візок, або в "тактичних" умовах — як-то вузькі ліфти або інші архітектурні перешкоди.

5. Каталка — зручний та виправданий спосіб транспортування пацієнта. Вона оснащена опорами, що складаються та має бути виготовлена з легких сплавів. Також вона має бути пристосована для проведення непрямого масажу серця та обладнана ременями фіксації пацієнта. Саме цей спосіб транспортування найчастіше повинні використовувати бригади, що надають екстрену медичну допомогу.

Для транспортування також використовують м’які ноші з ручками. Їхнє використання виправдане у випадку, коли каталки не поміщаються в приміщенні, до прикладу, в будинку дуже вузькі ліфти чи проходи.

Читайте також