Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Англійська для медиків

Категорії

Найкращі серіали для вдосконалення медичної англійської

5 квітня 2018
15887

Серіали про медиків – це один із найпопулярніших телевізійних форматів у всьому світі, вони часто очолюють міжнародні рейтинги та отримують багато нагород. Водночас, більшість медиків скептично сприймають серіали та фільми про лікарів. Але ми радимо не забувати, що перегляд серіалів може бути не просто приємним заняттям, а і корисним форматом навчання.

Якщо ваша мета вдосконалити свої знання з медичної та розмовної англійської мови, ми пропонуємо вам не просто в повній мірі зануритися в стерильний світ із різномаїттям цікавих героїв та історій, а переглянути добре знайомі чи нові серіали мовою оригіналу. Герої медичних серіалів вживають не лише популярні розмовні фрази, а і користуються медичною термінологією, ведуть діалоги з пацієнтами тощо. Спочатку може бути важко, але це справа практики – починайте із улюблених серіалів і поступово ви запам’ятаєте багато нових слів та фраз, а також навчитеся швидко орієнтуватися про що йдеться із контексту.

 

«Доктор Хаус» (англ. House M.D.)

Більшість критиків вважають, що «Доктор Хаус» – американський  телесеріал про геніального лікаря-діагноста Ґреґорі Хауса – це один із найкращих медичних серіалів усіх часів. Спочатку задум авторів був досить простим: такий собі Шерлок Холмс в іпостасі лікаря щотижня рятує від смерті пацієнтів із рідкісними або надзвичайно небезпечними захворюваннями (і це не вовчак!). Здавалося б нічого нового, серіал міг стати одним із багатьох аналогічних. Але гра актора Х. Лорі, який зумів майстерно зобразити та передати внутрішній світ свого героя – нещасного цинічного мізантропа, який бореться зі своїм болем та залежністю, але одночасно є геніальними лікарем – принесла серіалу надзвичайну популярність.

Як правило, глядач спостерігає, як команда лікарів намагається встановити діагноз, використовуючи метод диференціальної діагностики, а доктор Хаус керує цим процесом. Попри те, що медицина є важливою частиною серіалу, дія часто переймає риси детективного жанру (зокрема, доктор Хаус може незаконно проникати у будинки пацієнтів, щоб знайти докази, які допоможуть команді поставити діагноз).

Зйомки: 2004–2012 рр., 8 сезонів

Країна: США

Тривалість серії: 40-45 хв

Головні актори: Х'ю Лорі, Ліза Едельштейн, Омар Епс, Роберт Шон Леонард, Олівія Уайльд, Села Уорд, Чі МакБрайд

Нагороди: понад 100 номінацій ("Золотий глобус", "Еммі") та більше 50 нагород

 

«Анатомія Грей», інколи «Анатомія пристрасті» (англ. Grey's Anatomy)

 «Анатомія Грей» – це ще один надзвичайно популярний американський медично-драматичний серіал, в якому розповідається про життя інтернів, ординаторів та їх наставників, що наполегливо працюють у лікарні Грейс Мерсі Вест у Сіетлі, штат Вашингтон. Серед лікарів-початківців особливо виділяється молода жінка на ім'я Мередіт Грей, яка пішла по стопах своєї матері – відомого хірурга Елліс Грей.

З появи на екранах першої серії у 2005 році, серіал неодноразово очолював світові рейтинги та отримав безліч нагород. Так, однією із особливостей  «Анатомії Грей» є різноманітний акторський склад. Більшість критиків також відзначають дотримання у сюжеті балансу між професійним та особистим життям героїв. Лікарі щодня проводять складні хірургічні операції та заводять службові романи, реєструють медичні записи та борються з проблемами особистого характеру тощо.

Крім цього, особлива увага приділяється жіночим характерам, адже привабливі та дуже розумні головні героїні (Мерідіт та Крістіна) часто надають перевагу кар’єрі та не поспішають заводити сім’ю і дітей. На відмінну від більшості аналогічних медичних серіалів, де головним героєм є чоловік, в «Анатомії Грей» така тенденція інтерпретується як звичайний факт із життя, без жодних натяків на кар’єризм чи сексизм.

Зйомки: 2005 – тривають, 14 сезонів

Країна: США

Тривалість серії: 40-45 хв

Головні актори: Еллен Помпео, Патрік Демпсі, Кетрін Хейгл, Джефрі Морган, Кріс О’Донелл, Джастін Чемберс, Кайлер Лі, Чандра Уілсон, Кевін МакКідд, та інші

Нагороди: понад 170 номінацій та більше 60 нагород

 

«Швидка допомога» (англ. ER від Emergency Room – «відділення швидкої допомоги»)

Серіал «Швидка допомога» виходив в ефір протягом 15 років поспіль, встановивши декілька рекордів: став медичної драмою, яка виходила в прайм-тайм ефір протягом найдовшого періоду за всю історію американського телебачення, а також був номінаваний на «Еммі» 124 рази (здобув 23 перемоги). Окремою особливістю був зірковий склад акторів: зокрема, Джордж Клуні та Джуліанна Маргуліс здобули шалену популярність саме завдяки головним ролям в «Швидкій допомозі».

Сюжет серіалу став вдалим поєднанням драматургії, комедії та екзистенційних роздумів. Глядачів захоплюють історії, які відбуваються у кабінеті швидкої допомоги великої міської лікарні у Чикаго, штат Іллінойс. У центрі сюжету – взаємовідносини лікарів та пацієнтів, викладачів та студентів, а також особисте життя головних героїв.

Практично у кожній серії порушуються актуальні  питання сучасної медицини: тема самогубства, невиліковні хвороби та стани (хвороба Паркінсона, синдром Дауна, ВІЛ/СНІД), етичні питання переривання вагітності, евтаназії та працевлаштування ВІЛ-інфікованих спеціалістів. Автори пропонують розглянути систему та організацію галузі охорони здоров’я в США, її фінансування та страхування, а також брак професійних кадрів, з точки зору пацієнтів та лікарів, а не чиновників і представників великого бізнесу. Крім того, дія відбувається на тлі соціальних проблем великих американських міст, включно з расизмом та різними формами залежності.

Зйомки: 1994-2009, 15 сезонів

Країна: США

Тривалість серії: 45 хв

Головні актори: Джордж Клуні, Джуліанна Маргуліс, Ной Уайл, Ентоні Едвардс, Алекс Кінгстон

Нагороди: понад 356 номінацій ("Золотий глобус", "Еммі") та більше 150 нагород

 

«Клініка» (англ. Scrubs)

«Клініка» - це відомий у всьому світі американський комедійний серіал («ситком»), в основі сюжету якого різні ситуації із життя, навчання та роботи молодих лікарів, зокрема Джона Доріана та його друга Крістофера Тьорка, які в перших серіях тільки-но закінчили навчання та стали інтернами в клініці «Sacred Heart». На тлі різноманітних труднощів як професійного, так і особистого характеру, у цьому серіалі в досить комічній манері зображені трудові будні медиків.

Авторам та режисерам вдалося створити особливо комічний ефект завдяки тому, що глядачі розглядають можливі варіанти розвитку кожної ситуації, які виникають в уяві головного героя «Джей Ді». Але, незважаючи на чітку приналежність серіалу до комедійного жанру, в ньому піднімаються і серйозні, драматичні питання.

Зйомки: 2001-2010, 9 сезонів

Країна: США

Тривалість серії: 20-25 хв

Головні актори: Зак Брафф, Сара Чок, Дональд Фейсон, Ніл Флінн, Кен Дженкінс, Джон Макгінлі, Джуді Рейс, Кріста Міллер

Нагороди: понад 115 номінацій та більше 30 нагород

 

«Медсестра Джекі» (англ. Nurse Jackie)

«Медсестра Джекі» – американський медичний серіал у жанрі чорної сатиричної комедії. Головна героїня – вольова, талановита, але дуже «зіпсована» жінка, в минулому католичка, яка стала залежною від сильних знеболюючих. Вона хоче знайти баланс між важкою роботою у центральній Лікарні Всіх Святих у місті Нью-Йорк та складним особистим життям.

Головна героїня є найкращою медсестрою у лікарні, але страждає від залежності та має велику кількість різних проблем, і тому, кожна серія містить як комічні, так і драматичні моменти. В сюжеті розкриваються і характери низки інших, не менш цікавих, героїв.

Відповідно до задуму авторів, основною метою було показати, що у кожному медичному серіалі головні персонажі – це, як правило,  лікарі, але насправді вони нічого не варті без допомоги медсестер.

Зйомки: 2009-2015, 7 сезонів

Країна: США

Тривалість серії: 25-30 хв

Головні актори: Едді Фалько, Мерріт Вевер, Єва Бест, Пол Шульце, Пітер Фачінеллі

Нагороди: близько 80 номінацій та 10 нагород

 

«Частини тіла» (англ. Nip/Tuck)

«Частини тіла» - це телевізійний серіал, медична драма, в якій розповідається про двох успішних пластичних хірургів, друзів та співвласників приватної клініки «Макнамара-Трой» в Маямі — Шона Макнамару і Крістіана Троя. У Шона є дружина, двоє діток і він намагається подолати сімейні труднощі та запобігти розлученню, а Крістіан – невгамовний ловелас, який займається тіньовими комерційними схемами, які часто стають причинами появи проблем в клініці.

Таким чином, сюжет розвивається на тлі протиставлення типажів двох головних героїв: серйозного Шона, який повністю віддається роботі, оскільки клятва Гіппократа для нього не є пустими словами (він навіть готовий робити безкоштовні операції жертвам пожеж і тим, хто їх дійсно потребує) та Крістіана, який працює виключно заради грошей та можливості завести інтрижку з черговою пацієнткою і він піде на все, щоб отримати бажане: брехню, обман, зраду, шантаж і навіть вбивство.

На відміну від більшості медичних серіалів, сюжет «Частин тіла» розвивається послідовно у вигляді оповіді, а не у форматі окремих серій, які практично не пов’язані між собою за змістом. Крім того, автор сценарію Райан Мерфі підкреслив, що усі медичні ситуації, які зображені в серіалі, «на 100% зняті на основі реальних подій та історій».

Зйомки: 2003-2010, 6 сезонів

Країна: США

Тривалість серії: 45-50 хв

Головні актори: Ділан Волш, Джуліен МакМайон, Джоелі Річардсон, Джон Хенслі, Валері Круз, Рома Маффія, Келлі Карлсон, Джессалін Гілсіг, Бруно Кампос

Нагороди: близько 50 номінацій та 10 нагород

 

«Доктор Мартін» (англ. Doc Martin)

«Доктор Мартін» - це один із найкращих британських медичних серіалів. В успішного судинного хірурга із Імперського коледжу Лондона розвивається гемофобія (боязнь крові), тому він змушений залишити професію та пройти курс перекваліфікації. Після цього він отримує посаду лікаря загальної практики в тихому селі Портвенн (Portwenn) в графстві Корнуолл, де проводив дитинство та свята зі своєю тіткою.

В основі сюжету – взаємовідносини лікаря з місцевими жителями. Незважаючи на блискучий досвід, він не вміє ладити з людьми, що дратує пацієнтів. Тому доктор Мартін розуміє, що для примирення з сільським життям йому не обійтися без союзників – це початок найкумедніших історій.

Зйомки: 2004-2018, 9 сезонів

Країна: Великобританія

Тривалість серії: 50 хв

Головні актори: Мартін Клунз, Керолайн Кац, Йєн Макніс, Джо Абсолом та інші

Нагороди: премія British Comedy Awards в номінації «Краща телевізійна комедійна драма»

 

Звичайно, це лише декілька найпопулярніших медичних серіалів і перелік можна продовжувати: «Медики Чикаго» (Chicago Med), «Приватна практика» (Private Practice), Головний госпіталь (General hospital), «Надія Чикаго» (Chicago Hope), «Реанімація» (Code Black), «Проект Мінді» (The Mindy Project), «Лікарня Нікербокер» (The Knick), «Третя зміна» (Third Watch) та інші.

Читайте також