Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Трансформація системи

Категорії

Павло Ковтонюк: Усі заклади мають автономізуватись та укласти договори з НСЗУ до кінця 2018 року

22 червня 2018
7422

До кінця 2018 року абсолютно усі заклади охорони здоров'я мають стати комунальними некомерційними підприємствами, а заклади, що надають первинну медичну допомогу, — укласти договори з НСЗУ. Це є ключовим завданням місцевої влади, підкреслив заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк під час години запитань до Уряду у Парламенті 22 червня.

«Зараз регіонам дуже важливо мобілізуватися. Наша мета, щоби всі заклади первинної допомоги мали договори з Національною службою здоров’я та перейшли на фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом» до 2019 року. Перше, що треба зробити місцевій владі, — до кінця 2018 року автономізувати усі медичні заклади, згідно із законом про автономізацію №2002-8. Адже лише до кінця року закон передбачає особливий спрощений режим для цього процесу», — сказав Павло Ковтонюк.

Понад 9,5 мільйонів українців обрали своїх лікарів за 2,5 місяці національної кампанії «Лікар для кожної сім’ї». Це яскравий приклад того, що і медики і пацієнти хочуть змін у ситемі охороні здоров’я та підтримують їх.

Наразі лідерами за кількістю декларацій про вибір лікаря у співвідношенні до населення є Вінницька (41%), Полтавська (35,3%), Харківська (35%), Чернівецька (29,3%), Житомирська (28,3%) області.

Найменше декларацій підписали у Сумській (10%), Закарпатській (14,4%), Черкаській (15,2%), Одеській (15,5%) і Запорізькій областях (16%).

«Керівництво областей-аутсайдерів у кампанії «Лікар для кожної сім’ї» повинно розуміти, що так воно позбавляє своїх медиків кращого доходу, а людей — кращого медичного обслуговування», — наголосив Павло Ковтонюк.