Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Виступ заступника міністра Олександра Лінчевського перед колективом НМУ ім.О.О.Богомольця

29 грудня 2018
3081

Фундаментальна трансформація системи охорони здоров'я, яку активно проводить команда МОЗ України, не може відбутися без розвитку медичної освіти в Україні. Ми можемо удосконалити систему фінансування, впровадити антикорупційні практики, дати найкращі ліки, однак без зміни освіти лікарів, їхньої мотивації й усвідомленості, це все не принесе належного результату. Саме від лікаря залежить якість надання медичних послуг і здоров'я пацієнтів. Саме від його мотивованості, знання того, які ліки виписати і як встановити контакт з пацієнтом, залежить здоров'я та життя людей.

Медична освіта і медична наука твориться насамперед в університеті - не в Міністерстві, Уряді і місцевому департаменті охорони здоров'я. Дискусія щодо медицини має відбуватися саме в Університеті. Сьогодні ніхто з нас не знає ректорів найкращих університетів світу. Ми не знаємо прізвищ ректорів Гарварду, Стенфорду та Єльського університету. Ці заклади відомі передусім завдяки своїм видатним викладачам, здібним студентам, науковим розробкам та формуванню дискурсу.

Один з найсильніших університетів України - НМУ ім. Богомольця - має стати головним майданчиком для наукових дискусій і формування сучасного освітнього процесу. На жаль, зараз він відомий через корупційні скандали і протистояння якісним змінам. У цьому університеті є прекрасні науковці, викладачі та студенти, якими Україна може пишатись. Ми повинні говорити саме про них, про їхні досягнення та наукові розробки.

Міністерство охорони здоров’я вважає головними такі принципи діяльності університету - автономію та самоврядність. Медичний університет повинен бути освітньо, академічно та фінансово автономний; в університеті мають відбуватись чесні, прозорі та незалежні вибори, які дозволять колективу самостійно і свідомо обрати достойного керівника. Керівника, який зацікавлений в підвищенні якості освіти й осучасненні освітнього процесу відповідно до кращих міжнародних практик. Це має бути першочерговою ціллю і мотивацією роботи ректора.

МОЗ України не йде на компроміси з корупцією і не відступиться від принципової необхідності підвищення якості вищої медичної освіти в Україні. Ми відстоюватимемо права студентів на якісну освіту та майбутнє для цього університету. Ми також відстоюватимемо права пацієнтів на якісні медичні послуги. Впевнений, що НМУ ім. О. О. Богомольця буде автономним, якісним та сучасним університетом. Наскільки швидко це станеться - залежить від наших спільних зусиль, і, більшою мірою, від колективу університету - студентів, викладачів й адміністрації. Адже університет належить усім нам, а не окремій персоні, тому розвиток освіти і медицини залежить від нашої небайдужості, усвідомленості й мотивації.

Читайте також