Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Відбулось експертне обговорення концепції розвитку екстреної допомоги

11 липня 2018
4605

10 липня Міністерство охорони здоров’я України за підтримки Реанімаційного Пакету Реформ організувало обговорення Концепції реформи екстреної медичної допомоги.

У зустрічі взяли участь експерти РПР та профільних громадських організацій, розробники та викладачі курсів першої медичної допомоги, а також співробітники київського Центру екстреної медичної допомоги та МК.

Відкриваючи обговорення, заступник міністра охорони здоров’я Олександр Лінчевський наголосив: “Трансформація системи «швидкої» допомоги є запитом суспільства, і так само у ній зацікавлені самі працівники ЕМД. Але не може бути, щоб бачення таких важливих змін виходило від однієї особи. Пропозицію щодо конкретних заходів ми чекаємо, перш за все, від експертного середовища, необхідно виробити спільне рішення та бачення”.

Основні положення Концепції презентував Олександр Данилюк, головний спеціаліст Управління екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України. Найбільш дискусійними стали положення про додаткове навчання фельдшерів для  отримання спеціалізації парамедиків. Втім, учасники погодились, що оскільки “парамедик” є новим терміном для України, у медичному середовищі поки що існують різні ставлення до нього. Але потреба у додатковому навчанні та удосконаленні навичок надання ЕМД ні в кого не викликає сумнівів.

Крім того, активна дискусія виникла навколо питання боротьби із непрофільними викликами бригад екстреної медичної допомоги (а це близько 73% всіх випадків). Це питання недарма обговорювали найбільше, адже йдеться і про просвітницьку роботу з пацієнтами, і про відповідальність за завідомо неправдивий виклик швидкої. У підсумку погодились, що проблема непрофільних викликів має високий пріоритет і в ході реалізації реформи ЕМД має отримати однозначне і зрозуміле вирішення.

Нагадуємо, що до 15 липня Концепція реформи екстреної медичної допомоги перебуватиме на громадському обговоренні. Пропозиції та зауваження просимо надсилати до МОЗ України за адресою 01601, м. Київ, вул. Грушевського, 7 або на електронну адресу [email protected] 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ