Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Верховна Рада ухвалила Закон про посилення контролю за відпуском лікарських засобів

19 жовтня 2022
3073

 18 жовтня 2022 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення контролю за відпуском лікарських засобів» (реєстр. № 7444), що дозволить посилити контроль за відпуском рецептурних ліків в Україні та зробити процес прозорим і безпечним. Також це рішення є підґрунтям законодавчої бази для повноцінного впровадження електронного рецепта. 

Документом вносяться зміни до статті 78-1 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я», статті 21 Закону України «Про лікарські засоби», статті 28 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори».

Зокрема, ці зміни встановлюють:

  • заборону медичним працівникам призначати лікарські засоби, що мають відпускатися з аптечних закладів за рецептом, без оформлення відповідного рецепта;
  • пряму заборону на рівні законодавства відпуску з аптечних закладів рецептурних лікарських засобів без рецепта, за недійсним рецептом або з порушенням встановленого МОЗ порядку відпуску лікарських засобів.

Зміни до законодавства почнуть діяти через три місяці з дня припинення чи скасування воєнного стану.

Нагадаємо, що в Україні поетапно вводиться електронний рецепт. Так, з 1 серпня антибіотики в аптеках відпускаються за е-рецептом, починаючи з 1 листопада МОЗ планує запровадити електронний рецепт на наркотичні (психотропні) лікарські засоби, а з весни 2023 року – на усі інші рецептурні препарати.