Збільшити шрифт
Змінити на синій
Змінити на чорно-білий

Новини

Верховна Рада ухвалила Державний бюджет на 2019 рік

23 листопада 2018
6331

У 2019 році МОЗ України і надалі трансформовуватиме систему охорони здоров’я: продовжиться трансформація закладів первинної допомоги, запрацює програма “Безкоштовна діагностика”, розпочнеться пілотний проект змін екстреної медичної допомоги у кількох областях, буде розвиватись програма “Доступні ліки” і розширюватись мережа кардіологічних центрів.

“Всі інвестиції у систему охорони здоров’я стануть внеском у зростання людського капіталу в Україні. У якість та тривалість нашого з вами життя”, - говорить в.о. міністра охорони здоров’я доктор Уляна Супрун.

Пріоритетні напрями роботи міністерства у 2019 році:

  1. продовження трансформації первинної медичної допомоги, щоби пацієнти могли отримати якісні консультації з профілактики та лікування у своїх лікарів, а медики — гідні зарплати, які відповідають їхній роботі.
  2. запуск програми “Безкоштовна діагностика”. За направленням сімейного лікаря можна отримати безкоштовні аналізи та дослідження.
  3. початок пілотного проекту змін екстреної медичної допомоги у Вінницькій, Донецькій, Одеській, Полтавській, Тернопільській областях та місті Києві. А ті регіони, які не мають оперативно-диспетчерських служб або вони вже дуже застарілі, отримають фінансування, щоб виправити це.
  4. державні закупівлі ліків і медичних виробів - життєво необхідних дороговартісних препаратів, які пацієнти зазвичай не можуть купити самостійно.
  5. розвиток програми “Доступні ліки”. Програма перейде до Національної служби здоров’я, тобто контрактувати аптечні заклади та відшкодовувати вартість відпущених лікарських засобів будуть не заклади охорони здоров’я чи муніципалітети, а безпосередньо один головний оператор бюджетних коштів - НСЗУ.
  6. забезпечення пацієнтів з діабетом необхідними препаратами інсуліну.
  7. розширення мережі кардіологічних центрів, що дозволить допомогти більшому числу людей з гострим інфарктом міокарда та знизити смертність від серцево-судинних захворювань.
  8. продовження трансформації медичної освіти, зокрема - проведення першої частини Єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ).

Попередній план бюджету викладений тут: https://bit.ly/2r9D6dL. Бюджет прийняли з незначними поправками. Найближчим часом розкажемо детально, скільки коштів закладено на кожен напрямок. Слідкуйте за новинами!

Читайте також